Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τιμητική εκδήλωση υπεραιωνόβιου


Ο δήμος Βόλβης καταγράφει την τοπική ιστορία μέσα από τις μνήμες των παλαιότερων, αρχίζοντας από τον υπεραιωνόβιο Χαράλαμπο Μητσόγλου

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων Νυμφόπετρας, ο δήμος Βόλβης θα τιμήσει τον υπεραιωνόβιο Χαράλαμπο Μητσόγλου, σε μια ειδική εκδήλωση που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ).

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, θα απονείμει ανήμερα της ονομαστικής του εορτής (Αγίου Χαραλάμπους), τιμητική πλακέτα στον Χαράλαμπο Μητσόγλου, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες συμπλήρωσε 111 χρόνια ζωής! Μετά την Ποντιακή Γενοκτονία, ο κ. Μητσόγλου -που γεννήθηκε στο χωριό Ντουζ Αγά στην Μπάφρα του Πόντου- έφτασε το 1924 στην Ελλάδα, όπου και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης.
Ο δήμος Βόλβης με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζει μια προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας, μέσα από τους ζωντανούς φορείς της: τους υπερήλικες κατοίκους της. Ο ΟΠΑΠ του δήμου Βόλβης θα επιχειρήσει να αποτυπώσει σε ψηφιακή μορφή τις μαρτυρίες των παλαιότερων για τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες και γενικότερα οτιδήποτε συνέθετε τη ζωή και τον πολιτισμό στα χωριά που βρίσκονται σήμερα στην επικράτεια του. Η αρχή θα γίνει από τον υπεραιωνόβιο Χαράλαμπο Μητσόγλου, σε μια απόπειρα να αφήσει μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Η εκδήλωσης της γιορτής του υπεραιωνόβιου, στην οποία γίνεται προσπάθεια να παρευρεθούν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, θα περιλαμβάνει και πρόγραμμα με ποντιακούς χορούς.