Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Γιατροί «μαϊμού» εξαπατούν τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη


Γιατροί «μαϊμού» έχουν αρχίσει να εισβάλλουν επικίνδυνα στη Θεσσαλονίκη, εξαπατώντας τους πολίτες. Μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης, εντύπων, αλλά και μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα διαφημίζουν φθηνές, αλλά αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες υγείας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους ανυποψίαστους πολίτες.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας αισθητικού, η οποία διαφημιζόταν ως δερματολόγος, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται από πουθενά ότι όντως διαθέτει πτυχίο Ιατρικής κι ότι έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Την ίδια στιγμή, φουντώνει και το κύμα των εκπτωτικών και μεσιτικών εταιρειών, που εμφανίζουν τις ιατρικές υπηρεσίες σαν εμπόρευμα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία και τις οικονομικές δυσχέρειες των πολιτών.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -μάλιστα, έχει ήδη ενημερώσει τον εισαγγελέα για τη δερματολόγο «μαϊμού», ενώ έχει στείλει στον εισαγγελέα και δύο μεσιτικές εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που διαφημίζουν εκπτωτικά κουπόνια για ιατρικές υπηρεσίες.
«Το φαινόμενο εξαπλώνεται σταδιακά. Έχουμε εντοπίσει εταιρείες που μαζί με τα λάστιχα που πωλούν, δίνουν και έκπτωση για… τεστ ΠΑΠ. Ήδη, από τον Ιούλιο του 2011 έχουμε καταγγείλει στον εισαγγελέα δύο τέτοιες εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ακόμη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάκρισης. Επιπλέον, χθες, καταθέσαμε στον εισαγγελέα και στοιχεία για μία γυναίκα που εμφανίζεται σαν δερματολόγος, χωρίς να έχει σχέση με την Ιατρική», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται μαζικές αποστολές μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα κυρίως από ινστιτούτα αισθητικής και περιποίησης... νυχιών, που διαφημίζουν παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε χαμηλές τιμές. Την πρωτιά στις διαφημίσεις αυτές κατέχουν ειδικότητες της δερματολογίας και της πλαστικής χειρουργικής, ενώ τα ανυποψίαστα θύματα είναι κυρίως γυναίκες.

Μικροβιολογικές αναλύσεις στη Βουλγαρία
«Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι διαφημιζόμενες εκπτώσεις συνεπάγονται και εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Επιπλέον, κυκλοφορεί ένα… μοδάτο επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα δείγματα που λαμβάνονται από ασθενείς σε κέντρα της Θεσσαλονίκης, αποστέλλονται για μικροβιολογική ανάλυση στη γειτονική Βουλγαρία, λόγω του χαμηλότερου κόστους. Κανείς, όμως, δεν είναι σε θέση να ελέγξει πού κι από ποιους γίνεται η ανάλυση και τι ποιότητας είναι», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης τόνισε ότι οι υπηρεσίες υγείας στην Θεσσαλονίκη δέχονται επίθεση από άτομα που δεν είναι γιατροί. Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον βελονισμό, ο οποίος είναι ιατρική πράξη και βάσει νόμου κι άρα πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένους γιατρούς, κάτι όμως που δεν συμβαίνει πάντα.
«Επιχειρείται μία εισβολή σε βάρος των ασθενών από άσχετους κι επικίνδυνους ανθρώπους. Ωστόσο, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται γιατί κρίνεται αναγκαίο. Δεν είναι μπλουζάκι ή εμπόρευμα. Πρέπει να προστατεύσουμε και τη δική μας αξιοπρέπεια και τους πολίτες που παραπλανούνται», είπε ο κ. Τσάμης.

Ειδική σήμανση και τσουχτερά πρόστιμα
Στην προσπάθειά του να βάλει φρένο στην εξαπάτηση των πολιτών, αλλά και να περιορίσει τους γιατρούς που πιθανόν δέχονται να συνεργαστούν με μεσιτικές εταιρείες, καταπατώντας έτσι τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ο ΙΣΘ προχώρησε στη λήψη δύο δραστικών μέτρων: τοποθέτηση ειδικής σήμανσης έξω από τα νόμιμα ιατρεία και επιβολή τσουχτερών προστίμων έως και 75.000 ευρώ στους παραβάτες γιατρούς αρχής γενομένης από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου.
«Απαγορεύεται στους γιατρούς να κάνουν χρήση των υπηρεσιών μεσιτικών εταιρειών. Όσοι παραβούν την απόφαση, θα τιμωρούνται άμεσα, χωρίς παραπομπή στο πειθαρχικό, με επίπληξη κι αν χρειαστεί, χρηματικό πρόστιμο», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας επισήμανε ότι οι μεσιτικές εταιρείες είναι εμπορικές και συνεπώς δεν εμπίπτουν στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, κάτι που ο ΙΣΘ έχει ζητήσει πολλές φορές από το υπουργείο Υγείας να το αλλάξει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Επιπλέον, έως τις 31 Ιουλίου 2013, όλοι τα μέλη του ΙΣΘ που διατηρούν νόμιμο ιατρείο, με άδεια και παρέχουν υπηρεσίες σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας, είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτήσει στην εξώπορτα του ιατρείου τους το ειδικό σήμα, που αντικαθιστά το παλιό ανώνυμο σήμα νόμιμου ιατρείου. Το σήμα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του γιατρού, τον αριθμό της άδειάς του και της άδειας του ιατρείου, την διεύθυνσή του και φέρει σφραγίδα του Συλλόγου. Όσοι γιατροί πήραν άδεια το 2012 και το 2013 θα το προμηθεύονται άμεσα, ενώ όσοι έχουν παλαιότερη άδεια από τη Διεύθυνση Υγιεινής εντός έξι μηνών.

Πιστοποίηση ISO για ιατρεία
Η διοίκηση του ΙΣΘ προχωρά επίσης στην δημιουργία ιατρικών ISO. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δ. Τσάμης, «σε έξι μήνες θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στα μέλη μας, ως φορέας πιστοποίησης, την ειδική πιστοποίηση που πρέπει να έχουν τα ιατρεία. Η προσπάθειά μας αυτή αφορά και τους πολίτες, διότι δεν μπορεί ένα ISO να λειτουργεί ταυτόχρονα και για μια... μεταφορική εταιρεία και για μια υπηρεσία υγείας».