Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ε. Αμμανατίδου Πασχαλίδου «Ναι μεν, αλλά..» ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Επίκαιρη Ερώτηση της



Στις συνήθεις υπεκφυγές κατέφυγε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, αναφορικά με τα προβλήματα εφαρμογής του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την τευτλοκαλλιέργεια.
Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε μεν τον «προβληματισμό», όπως τον χαρακτήρισε των αγροτών, ν’ αναλάβουν δεσμεύσεις πενταετούς διάρκειας σε μία εποχή που τα δεδομένα για την τευτλοκαλλιέργεια μπορεί ν’ αλλάξουν, περιορίστηκε δε σε γενικόλογες υποσχέσεις στήριξης των παραγωγών.
«Καμία ουσιαστική απάντηση δε λάβαμε» σχολίασε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου στις δηλώσεις της και επεσήμανε: «οι τευτλοκαλλιεργητές έχουν γονατίσει. Από τη μία αντιμετωπίζουν την αδιάφορη πολιτική της διοίκησης της ΕΒΖ και από την άλλη την ιλιγγιώδη αύξηση στα κόστη παραγωγής που φέρνουν οι μνημονιακές επιλογές της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η διοίκηση - και άφηνε το υπουργείο να διαιωνίζονται- ότι με την επιδότηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης οι καλλιεργητές «θα σωθούν», διαψεύδονται παταγωδώς. Οι καλλιεργητές, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν τις δεσμεύσεις που απαιτεί η πρόσκληση για συμμετοχή στην Ολοκληρωμένη και βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ η καλλιέργεια απειλείται με εγκατάλειψη. Η κυβέρνηση αντί να δίνει γενικόλογες υποσχέσεις για τη νέα ΚΑΠ, θα έπρεπε να δράσει άμεσα για τη στήριξη των παραγωγών και της καλλιέργειας».