Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Λίφτιγκ στα εγκαταλειμμένα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης


Σε εκτεταμένο λίφτιγκ στα σιντριβάνια της πόλης, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, πρόκειται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

 Της Βαρβάρας Ζούκα
Η αρμόδια αντιδημαρχία Αστικού Περιβάλλοντος προετοιμάζει διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου, που αφορά τη συντήρηση συνολικά 23 σιντριβανιών όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε περιφερειακές συνοικίες της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη προγραμματίζεται η κατασκευή επιπλέον έξι σιντριβανιών στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, σε σημεία όπου αναπτύσσονται χώροι πρασίνου ή παιδικές χαρές. «Η δημιουργία των καινούργιων σιντριβανιών περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε συντάξει για το τρέχον έτος. Ήδη οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ολοκληρώνουν τη σχετική προετοιμασία και πολύ σύντομα το θέμα θα κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Κουράκης.

Σιντριβάνια με γλυπτά
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το δήμο Θεσσαλονίκης στη συντήρηση των σιντριβανιών που διαθέτουν και γλυπτά, καθώς αυτά προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις περιοχές όπου βρίσκονται εγκατεστημένα, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.
Εργασίες συντήρησης θα εξελιχθούν μεταξύ άλλων σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σιντριβάνια της πόλης, σε αυτό της πλατείας Ναβαρίνου, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Νικόλα Παυλόπουλου με τον τίτλο «Παιδί που σφυρίζει». Το σιντριβάνι της πλατείας Ναβαρίνου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1966, εδώ και αρκετούς μήνες παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.
Η περίφημη «Λουομένη», επίσης έργο του Νικόλα Παυλόπουλου, ξεχωρίζει στο σιντριβάνι της πλατείας Λευκού Πύργου, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα που έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται το σιντριβάνι με τη «Γυναίκα Καθιστή» του Γεώργιου Καλακαλά, στη συμβολή της 25ης Μαρτίου με τη Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και αυτό στην περιοχή της Καμάρας, το οποίο αναστηλώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης το 1977, ενώ το παλιό σιντριβάνι που υπήρχε στην περιοχή χρονολογείται από το 1886.

Σε άλλα 19 σημεία
Εκτός από τα τέσσερα δημοφιλή σιντριβάνια με τα γλυπτά πρόκειται να συντηρηθούν και άλλα δεκαεννέα, τα περισσότερα από τα οποία δεν προσφέρουν ευχάριστο θέαμα στους επισκέπτες τους.
Πρόκειται για τα σιντριβάνια στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στην πλατεία Άθωνος, στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με τη Γεμιστού, στη συμβολή της Αγίου Δημητρίου με την Κατσιμίδη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα, καθώς και επί της Εγνατίας μπροστά από το ξενοδοχείο «Βιέννη». Στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στη λίμνη με τα βράχια, στο πολυσύχναστο πάρκο της ΧΑΝΘ, όπως και στη λίμνη στο πεδίον του Άρεως.
Στη δεύτερη δημοτική κοινότητα τα έργα αφορούν το σιντριβάνι που βρίσκεται στο πάρκο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού και στην τέταρτη κοινότητα τα σιντριβάνια στον κόμβο Αμμουλιανής και στα πάρκα του Αγίου Θεράποντα και της Αγίας Μαρίνας.
Εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού θα εξελιχθούν ακόμη στο σιντριβάνι που βρίσκεται στο πάρκο της Γενναδίου, στην Τριανδρία, αλλά και στα σιντριβάνια της πέμπτης δημοτικής κοινότητας, που βρίσκονται στα πάρκα της Αλκμήνης, της Ψελλού, της Χαριλάου, της Νέας Εγνατίας και στον πεζόδρομο Γεωργάκη.