Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο δρόμος πλήττει την πανίδα


Σοβαρό οικολογικό πρόβλημα έχει προκαλέσει ο κόμβος του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας στα Ριζανά Σερρών, καταγγέλλουν φορείς της περιοχής, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι οργανώσεις "Καλλιστώ" και "Αρκτούρος", ζητώντας τεχνικές παρεμβάσεις.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

"Ο κάθετος άξονας, κατασκευασμένος με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, διχοτομεί την Κεντρική Μακεδονία και προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην πανίδα του τόπου, καθ' όσον κόβει στη μέση την ευρύτερη περιοχή των ορέων Βερτίσκου - Κερδυλλίων και Μαυροβουνίου - Δυσώρου. Αποτέλεσμα αυτής της διχοτόμησης είναι η ουσιαστική αποκοπή της επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών, οι οποίες αποτελούν τόπο διαβίωσης-αναπαραγωγής όλων των μορφών ζωής της ελληνικής πανίδας", περιγράφει στη "Μ" ο Σωτήρης Θρήσκος, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Ισώματος. Ο ίδιος εξηγεί ότι στο ύψος του κόμβου των Ριζανών κατασκευάστηκε τούνελ περίπου 500 μέτρων. "Το τούνελ έπρεπε να αποτελούσε ένα μοναδικό πέρασμα, το οποίο θα ένωνε τους χωρισμένους από τον αυτοκινητόδρομο βιοτόπους. Δυστυχώς όμως το αυτονόητο δύσκολα συναντάται σε αυτή τη χώρα", επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ριζανών Ιάκωβος Γεωργιάδης.
"Υπάρχει χώρος και δημόσια έκταση για την έξοδο του κόμβου μετά το τούνελ, αλλά δυστυχώς προτιμήθηκε μία λύση η οποία προκαλεί σοβαρό οικολογικό πρόβλημα. Εκτός αυτού ο δρόμος προς τον κόμβο πέφτει πάνω σε μία κυκλική νησίδα και έχουμε συχνά τροχαία ατυχήματα", σημειώνει ο Παναγιώτης Δρακίδης, κάτοικος της περιοχής. "Εκείνο που ζητάμε είναι να γίνει η έξοδος του κόμβου μετά το τούνελ, να ξηλωθεί η άσφαλτος και να μείνει το πέρασμα για την πανίδα", προσθέτει ο ίδιος.
Αυτοψία στον αυτοκινητόδρομο έκανε η περιβαλλοντική οργάνωση "Καλλιστώ", η οποία προτείνει λύσεις, για να αποκατασταθεί το πέρασμα των θηλαστικών. Έξοδο του κόμβου μετά το τούνελ ζητά και ο "Αρκτούρος" με επιστολή στην "Εγνατία Οδό". Οι φορείς εκτιμούν ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί από τη νέα διοίκηση της "Εγνατίας Οδού Α.Ε.".