Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΡΑΣΗ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση


 Η φημολογούμενη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το απαράδεκτο 23%, που ισχύει σήμερα, στο 19% κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση αρκετή. Η «ΔΡΑΣΗ» πιστεύει ότι η μείωση του σχετικού συντελεστή θα πρέπει να είναι ακόμα πιο τολμηρή και να φθάσει στο 13%, όπως δηλαδή ίσχυε παλαιότερα.


Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό στην τρόικα, δεδομένου ότι η υπέρμετρη αύξηση του ΦΠΑ έχει πλήξει καίρια τον ελληνικό τουρισμό, έχει οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης στον αφανισμό και έχει αυξήσει το, ούτως ή άλλως, τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα, με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στους συναφείς κλάδους. Σημειώνουμε ότι η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10% θα προκαλέσει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το κλείσιμο τουριστικών πακέτων, καθώς αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος εν όψει του ερχόμενου καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η εκτίναξη των φορολογικών συντελεστών οδήγησε στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στην εστίαση συγκεκριμένα, τα έσοδα των επιχειρήσεων μειώθηκαν(σημειωτέον ότι αγοράζουν τρόφιμα με ΦΠΑ 13% και το επιπλέον ποσοστό απορροφήθηκε από τις ίδιες, εφόσον σε περίοδο ύφεσης δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών) και η φοροδιαφυγή με την μη έκδοση αποδείξεων αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθούν ποτέ τα προβλεπόμενα από το δημόσιο ταμείο.

Αποτελεί πάγια θέση της «ΔΡΑΣΗΣ» η μείωση της φορολογίας παράλληλα με τη στοχευμένη μείωση των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, χωρίς να στραγγαλίζεται η παραγωγική οικονομία.