Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΡΟΤΕΣ Βάζουν όπισθεν τα τρακτέρ


Σε αποχώρηση από τα μπλόκα μέχρι το τέλος της εβδομάδας προσανατολίζονται οι αγρότες που συμμετέχουν στη Διευρυμένη Πανελλαδική Επιτροπή, ενώ αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας, που ακολουθούν τη γραμμή της Πρωτοβουλίας Ανασυγκρότησης του Αγροτικού Κινήματος.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη fkoutsamparis@makthes.gr
Η σημερινή ημέρα, ωστόσο, θα είναι καθοριστική για τη μορφή της συνέχειας των κινητοποιήσεων των θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι πραγματοποιούν το μεσημέρι σύσκεψη στη Νίκαια.
Ο πρωθυπουργός χθες συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησε την επίσπευση της υλοποίησης των μέτρων για τους αγρότες, κυρίως αυτών που αφορούν το βαμβάκι και το αγροτικό πετρέλαιο. Η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος και οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι, που υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ, και η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου, περί τα 80 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δοθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και λάβαμε οδηγίες για την ταχύτερη επίλυση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων που έχουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Οι αγρότες του «Πανελλαδικού», με τα σημαντικότερα μπλόκα στις Σέρρες, την Καβάλα, τη Δράμα, τη Λαμία και τη Βοιωτία, θα έχουν συναντήσεις σήμερα με τους υφυπουργούς Οικονομικών και αρχηγούς κομμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν και το μέλλον των κινητοποιήσεων, με πιθανότερο ενδεχόμενο την αποχώρηση από τους δρόμους. Με τον κ. Χαρακόπουλο θα συναντηθούν ξεχωριστά οι αγρότες του μπλόκου του Λευκώνα Σερρών.
Χθες, οι αγρότες του μπλόκου της Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη μοίρασαν ζάχαρη στους διερχόμενους οδηγούς. Οι αγρότες των Σερρών έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια έκλεισαν τον δρόμο για μία ώρα, από τις 2 μετά το μεσημέρι, στους κόμβους του Λευκώνα και των Κερδυλίων. Στα μπλόκα παρέμειναν οι αγρότες της Δράμας και της Καβάλας στη Λυδία, τη Χρυσούπολη, τη Μαυρολεύκη, τα Κοκκινόγεια και το Οχυρό. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, με τη συμπαράσταση εργαζόμενων, φοιτητών και μελών του ΠΑΜΕ κατάφεραν για πρώτη φορά από την ημέρα που έστησαν το μπλόκο να κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας. Ο αποκλεισμός διήρκεσε δύο ώρες και έγινε μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ.
Εν τω μεταξύ, αποφασισμένος να προχωρήσει σε βάθος ο έλεγχος στις τριτοβάθμιες αλλά και τις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές να μην υπάρχουν ερωτηματικά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. «Είναι σαφής η εντολή του κ. πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα, για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσαυτάρης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή.