Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Υπεξαίρεσαν χρήματα για τα θύματα του Μακροχωρίου


Χρήματα που δόθηκαν ως φόρος τιμής στους νεκρούς μαθητές του Μακροχωρίου κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν παράγοντες του πρώην δήμου Απόστολου Παύλου Ημαθίας. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται για υπεξαίρεση, που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, μεταξύ των οποίων και οι 400.000 ευρώ της επιχορήγησης του ΟΠΑΠ για αθλητικά έργα, που δόθηκε με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών.

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων παραπέμπονται να καθίσουν για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βάρος ΟΤΑ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, ο πρώην δήμαρχος Απ. Παύλου της περιόδου 2003 - 2006 και ο δημοτικός ταμίας του ίδιου χρονικού διαστήματος. Σύμφωνα με το βούλευμα με αριθμό 16/2013, κατηγορούνται ότι άφησαν «τρύπα» 1.323.905,73 ευρώ, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από σχετική αναφορά της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2007, έπειτα από σχετικό έγγραφο του δημάρχου Αγίου Παύλου για την προηγούμενη διαχείριση. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών, με πόρισμα των οποίων τον Μάιο του 2009 προέκυψε το οικονομικό άνοιγμα στα ταμεία του δήμου. Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκε κακοδιαχείριση στα ταμεία του δήμου, γεγονός που παραδέχεται και ο πρώην δήμαρχος στην απολογία του.

«Καθ’ όλο το διάστημα της θητείας των ανωτέρω κατηγορουμένων (2003-2006) διατέθηκε δημόσιο χρήμα (έσοδα του εν λόγω δήμου) με κάθε τρόπο και κάθε σκοπό κατ’ ευθεία παράβαση κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης καθώς προέβαιναν σε αναθέσεις έργων ή προμηθειών χωρίς καμιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μόνο με εντολή του ανωτέρω δημάρχου κατηγορουμένου, εξάγοντας χρήματα από τα ταμεία του δήμου κατά το δοκούν, δίχως να συντάσσονται νόμιμα χρηματικά εντάλματα με συνημμένα τα απαραίτητα και τα αντίστοιχα παραστατικά», επισημαίνεται στην εισαγγελική πρόταση, που υιοθετείται από το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο.

Η υπεξαίρεση αφορά χρήματα που οι ελεγκτές δεν βρήκαν στα ταμεία, περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό 65.000 ευρώ που εισέρευσε από τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και μία εισροή 150.000 ευρώ από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης, που δεν επιστράφηκε εξ ολοκλήρου, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων από τους οικονομικούς επιθεωρητές στα ταμεία του δήμου επικρατούσε μπάχαλο, αφού «προέβαιναν σε πάσης φύσεως, άνευ ελέγχου εξωλογιστικές και μη πληρωμές, ενώ γνώριζαν ότι οι εξωλογιστικές πληρωμές με πρόχειρες χειρόγραφες αποδείξεις χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά είναι παράνομες και δεν αποτελούν πραγματικές πληρωμές», όπως αναφέρεται στο βούλευμα.

Πηγή:makthes