Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πόσο ασφαλή είναι τα ελεύθερα και δημόσια WiFi;


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει το ασύρματο δίκτυο σε μια καφετέρια ή ένα ελεύθερο ασύρματο δίκτυο, που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει. Κατά πόσον όμως είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο δίκτυο;

 Όταν συνδεόμαστε σε ένα δίκτυο, το οποίο δεν ανήκει σε μας, συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ότι κάποιος κακόβουλος χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ της συσκευής μας και του διαδικτύου. Αν, για παράδειγμα, κάνουμε log-in σε μία υπηρεσία, υπάρχει η δυνατότητα από κάποιον να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης. Γι’ αυτό και πολλές online υπηρεσίες όπως το Gmail ή το Facebook χρησιμοποιούν, SSL συνδέσεις δηλαδή, HTTPS πρωτόκολλο επικοινωνίας όπου τα δεδομένα που αποστέλλονται και λαμβάνονται είναι κρυπτογραφημένα. Αυτό βέβαια, μας παρέχει ένα επίπεδο ασφάλειας, δεν μας εξασφαλίζει, όμως, ότι οι κωδικοί μας δεν μπορούν να κλαπούν. Ακόμη και σε αυτήν περίπτωση ένας hacker έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα.
Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στα ασύρματα δίκτυα τα οποία συνδεόμαστε, ειδικότερα αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους.

Πηγή: Secnews.gr