Χειρόφρενο στα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν 5.000 μαθητές στα περιφερειακά σχολεία της Θεσσαλονίκης τραβούν σήμερα οι ιδιοκτήτες τους.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι λεωφορειούχοι, που είναι μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης και εξυπηρετούν περίπου το 50% των αναγκών μετακίνησης των μαθητών (συνολικά μετακινούνται περί τις 11.000 μαθητές), διεκδικούν μεταξύ άλλων την καταβολή δεδουλευμένων από την προηγούμενη σχολική χρονιά και την υπογραφή σύμβασης με την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης για την τρέχουσα χρονιά.
«Η πολιτεία μάς εμπαίζει. Διατυμπανίζει ότι εξοφλεί τις υποχρεώσεις της, αλλά αφήνει απλήρωτους τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων. Την ίδια ώρα, πληρώνουμε το ΦΠΑ, το πετρέλαιο. Ας αγοράσει το κράτος λεωφορεία, να βάλει πετρέλαιο και να μεταφέρει τους μαθητές», τόνισε ο κ. Μιχάλης Ζορμπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «λυπούμαστε τα παιδιά και τους γονείς και κυρίως τα ΑμεΑ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, γιατί καταστρεφόμαστε. Δεν προχωράμε σε αυτή την κίνηση για να εκβιάσουμε την πολιτεία, όπως ίσως πιστεύουν οι γονείς, αλλά δεν έχουμε χρήματα».
Ο σύνδεσμος πρακτόρων καταγγέλλει ότι από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, ώστε να γνωρίζουν υπό ποιους όρους εκτελούν το έργο τους και πώς θα πληρωθούν. Επίσης, για την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2012 δεν τους εξοφλήθηκε ποσό, που υπολογίζεται από το κράτος στις 550.000 ευρώ. «Από πρόπερσι, το 2010, σε συνεννόηση με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάναμε περικοπή στα κόμιστρα της τάξης του 11%, πέρυσι κάναμε 4% και φέτος τον Σεπτέμβρη 17%. Δηλαδή, συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε μειώσεις 32%», υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Χαραλάμπους, πρόεδρος του συνδέσμου και εξηγεί ότι «το 2010 μας οφειλόταν δεδουλευμένα επτά μηνών. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει μιας επιστολής της πολιτείας, έδωσε κατά 20% λιγότερα χρήματα. Πολλοί συνάδελφοι, λόγω ανάγκης, δέχτηκαν αυτή την περικοπή και πήραν τα χρήματα, ενώ κάποιοι υπέγραψαν με επιφύλαξη και θα διεκδικήσουν το υπόλοιπο ποσό στα δικαστήρια. Τώρα που μας οφείλονται και πάλι δεδουλευμένα, μία υπάλληλος θέλει να εξοφλήσει αυτά που μας χρωστάει η πολιτεία, κόβοντας πάλι το 20%. Εμείς τιμολογούμε κάθε μήνα, πληρώνουμε μισθοδοσία οδηγών, συνοδό στα δρομολόγια. Έχουμε 300 οδηγούς, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι».
Όσον αφορά τη νέα σύμβαση, «από τον Σεπτέμβριο δεν υπογράψαμε σύμβαση με την περιφέρεια, με την πρόφαση ότι έπρεπε η συμφωνία να περάσει από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου. Είμαστε δηλαδή στον αέρα και δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα θα πάρουμε για τη νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο, εμείς κάναμε τα δρομολόγια για να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές. Πλέον, δεν μπορούμε», σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους. Έτσι, οι λεωφορειούχοι προβάλλουν δύο αιτήματα:
1. Υπογραφή σύμβασης με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Εξόφληση δεδουλευμένων Μαρτίου - Ιουνίου 2012, χωρίς περικοπή.
Στην περιφέρεια πάντως έχουν εγκριθεί τα 550.000 ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι πράκτορες, οι διαδικασίες κολλούν σε μία υπάλληλο του λογιστηρίου του κράτους. Το ίδιο αναφέρει κι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο οποίος περιγράφει ότι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είναι σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, για να λυθεί το πρόβλημα. «Έχει πληρωθεί μεγάλος αριθμός πρακτόρων και λίγοι έμειναν απλήρωτοι. Ωστόσο, μια αρμόδια υπάλληλος πήρε στα χέρια της μια εγκύκλιο και θέλει να γίνει περικοπή 20% στα οφειλόμενα. Εμείς θα στείλουμε αύριο (σήμερα) τα εντάλματα πληρωμής των παλιών οφειλών, χωρίς τη μείωση του 20%, η οποία για να γίνει χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Οι λεωφορειούχοι πρέπει να πληρωθούν. Τα χρήματα υπάρχουν, ενώ ήρθε και προκαταβολή για τη νέα χρονιά. Οι διαδικασίες κολλούν σε μια υπάλληλο», εξηγεί στη «Μ» ο κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος και προσθέτει ότι «ο νέος μας περιφερειάρχης θα επικοινωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών, για να λύσει το ζήτημα. Μόλις σήμερα (χθες) ορκίστηκε και αμέσως ξεκίνησε τις ενέργειες». Όσον αφορά τη σύμβαση που ζητούν οι λεωφορειούχοι, «είναι θέμα ημερών να υπογραφεί».
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ανοιχτά τα σχολεία
Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ανεστάλη η απόφαση των δημάρχων για κλείσιμο των σχολείων μετά τις γιορτές, εξαιτίας προβλημάτων θέρμανσης. Η αλλαγή της στάσης των δημάρχων οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε την κατανομή 25 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων της χώρας.
«Μετά την απόφαση (ΑΠ 248/3-1-2013) του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη να προχωρήσει στην κατανομή ποσού 20.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ έτους 2013 σε όλους τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και λοιπών γενικών δαπανών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ποσού 5.000.000 ευρώ, το οποίο αποδίδεται στους δήμους της α’ και β’ ζώνης όπως αυτές καθορίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών (η Δυτική Μακεδονία ανήκει στην α’ ζώνη) αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη δαπανών θέρμανσης, οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας απεφάσισαν να μην υλοποιήσουν την από 19/12/2012 απόφασή τους και να λειτουργήσουν μετά τις γιορτές τα σχολεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κανονικά», αναφέρεται στην απόφαση των δημάρχων. Οι δήμαρχοι πάντως εκτιμούν ότι τα χρήματα είναι λίγα και δεν επαρκούν και επιφυλάσσονται για νέες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα.