Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επαναλαμβανόμενες απεργίες στις συγκοινωνίες

ΓΕΝΙΚΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και στα τρόλεϊ, νέα 24ωρη έχουν αποφασίσει και στο Τραμ και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, ενώ από αύριο ακινητοποιείται ο Πραστιακός και τα τρένα μέχρι το σταθμό της Χαλκίδας και από το Σάββατο όλα τα τρένα.

Oι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς δηλώνουν ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε διάλογο μαζί τους επέλεξε τον «αυταρχικό δρόμο» της επίταξης και διαμηνύουν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι του μετρό, οι οποίοι είναι κλεισμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, έχοντας και τη συμπαράσταση συναδέλφων τους από άλλα μέσα μεταφοράς, ανέφεραν ότι είναι σε συνεχή συνεννόηση με νομικούς προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής.
Επισημαίνουν, πάντως, πως με την απόφασή αυτή «δεν σταματάει το μένος και η οργή των εργαζομένων απέναντι σε όσους ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση που επιβάλλει η κυβέρνηση και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση», συμπληρώνοντας πως η «τρομοκρατία της επίταξης δε θα περάσει».

Εκτός από τους απεργούς του Μετρό, που ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή, τα σωματεία εργαζομένων των υπόλοιπων ΜΜΜ τηρούν τελικά τη δέσμευση που ανέλαβαν προ ημερών, ότι δηλαδή σε περίπτωση επίταξης θα ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα.
Ετσι, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Tραμ ανακοίνωσαν συνέχιση της σημερινής στάσης εργασίας -που θα τελείωνε στις 16.00- μέχρι τη λήξη της βάρδιας. «Χειρόφρενο» όλη την ημέρα τράβηξαν και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Τα τρόλεϊ -που μέχρι την ώρα της κυβερνητικής ανακοίνωσης κινούνταν κανονικά- αποσύρθηκαν από τους δρόμους του Λεκανοπεδίου.

Την Παρασκευή, σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη.
Επίσης αύριο Παρασκευή ακινητοποιείται και ο προαστιακός, οι εργαζόμενοι του οποίου μάλιστα, κάνοντας λόγο για φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηξη ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.