Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Μεχμέτ Αλί Μπιράντ


Πλήθος κόσμου συνέρευσε σήμερα στην κηδεία του Τούρκου δημοσιογράφου, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο τέμενος Τεσβικίγε, στην Κωνσταντινούπολη. Οπως αναφέρει η Χουριέτ, στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκούλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, πολιτικοί και χιλιάδες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, από μουσικούς μέχρι διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αλλά και κληρικούς.

«Αγαπούσαμε πολύ τον Μπιράντ. Στις 9 Ιανουαρίου δειπνήσαμε στο σπίτι του και περάσαμε όμορα. Κανείς απο μας δεν είχε φανταστεί αυτό το πράγμα. Αλλά πάντα γίνεται το θέλημα του Θεού και πρέπει να υπακούμε σε αυτό», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Είχε υπηρετήσει την τουρκική και τη διεθνή κοινωνία, καθώς και την παγκόσμια ειρήνη για πολλά χρόνια. Ήταν διανοούμενος, γενναίος και δημοκρατικός. Πάντα υποστήριζε τα αιτήματα των μειονοτήτων. Του είμαστε ευγνώμονες», προσέθεσε ο κ.Βαρθολομαίος.
«Ενημέρωνε τους Τούρκους για τις διεθνείς ειδήσεις και εμάς για το σύνθετο και το πολύπλευρο της αλήθειας στην Τουρκία με τον πιο πειστικό τρόπο. Ήταν ένας ηρωας της ελευθερίας και της ειρήνης. Θα τον θυμόμαστε για πάντα», δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Φράνσις Ρικιαρντόνε.
«Ηταν ένας πρωτοπόρος, ένας άνθρωπος με μεγάλη συμβολή στη δημοκρατία», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

Η σορός του Μπιράντ έφτασε στο τέμενος Τεσβικίγε του Νισάντασι της Κωνσταντινούπολης, μετά από μία τελετή στο κέντρο Τύπου Dogan, όπου εργαζόταν για αρκετά χρόνια.
«Εχασα τον πατέρα μου», είπε μόνο, κλαίγοντας ο γιος του, Ουμούρ, που στεκόταν δίπλα στη σορό του πατέρα του.
Ο Μπιράντ έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 71 ετών.
Σημειώνεται ότι η 19η Ιανουαρίου είναι και η επετειος από τη δολοφονία του τουρκο-Αρμένιου δημοσιογράφου, Χρατ Ντινκ, το 2007. O Ντινκ έπεσε νεκρός, μετά από πυροβολισμούς, μπροστά στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, στην οποία εργαζόταν
"Εθνος"