Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ειδοποιήσεις για τους αδρανείς λογαριασμούς


Επιστολές - ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλουν εντός του Φεβρουαρίου οι τράπεζες σε πελάτες τους, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς που δεν εμφανίζουν καμία κίνηση τα τελευταία 20 χρόνια.


Με την επιστολή, οι κάτοχοι των αδρανών λογαριασμών θα καλούνται να «κινήσουν» τους λογαριασμούς. Για όσους δεν προχωρήσουν σε καμία κίνηση, είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους.
Θα κατασχεθούν υπέρ του Δημοσίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τις αδρανείς καταθέσεις.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 1942, όσοι λογαριασμοί είναι σε ακινησία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών κατατίθενται υπέρ του Δημοσίου.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο αναμορφώνεται το πλαίσιο απόδοσης των αδρανών καταθέσεων στο Δημόσιο.
Με το νέο πλαίσιο τροποποιείται ένα διάταγμα 70 ετών, που οδηγούσε στη δήμευση μεγάλων χρηματικών ποσών υπέρ του Δημοσίου και το οποίο δεν λάμβανε πρόνοια ούτε για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών. Η σχετική πρόταση νόμου προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες τους για λογαριασμούς σε ακινησία επί 20ετία.
"Εθνος"