Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σήμερα αποφασίζουν για τα μπλόκα οι αγρότες


Σε μία πρώτη αποτίμηση των συναντήσεων που είχαν με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη χθεσινή ημέρα αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


«Από εδώ και στο εξής η στάση των αγροτών θα κριθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και απαντήσεις των πολιτικών», δήλωσε ο Γιάννης Παναγής από την Πρωτοβουλία αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος τόνισε ότι «κάποιοι μπορεί να θέλουν να μας βλέπουν επαίτες και γραφικούς, αλλά κινητοποιούμαστε για μία ολόκληρη κοινωνία. Θέλουμε να παράγουμε πλούτο, αφήστε μας να το κάνουμε».
Στον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Αθήνας, σε κοντινή απόσταση από την ΠΑΘΕ, παραμένουν παρατεταγμένα στις άκρες του δρόμου περίπου 700 τρακτέρ των θεσσαλών αγροτών. Οι διαμαρτυρόμενοι ήθελαν να παρατάξουν τα τρακτέρ επί της ΠΑΘΕ, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, αλλά η αστυνομία τούς έκλεισε το δρόμο. Χθες, λίγο μετά τη 1 μ.μ., περίπου 400 αγρότες κατευθύνθηκαν πεζοί επί της ΠΑΘΕ, όπου και έμειναν για περίπου ένα τέταρτο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη συνέλευσή τους. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία.
Στον κόμβο του Βελεστίνου, στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας, παρατάχθηκαν από χθες το μεσημέρι περίπου 20 τρακτέρ αγροτών από την περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Συσκέψεις στις Σέρρες
Περισσότερα από 30 τρακτέρ παρέταξαν στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας, που δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Σερρών Κώστα Ξενιτίδη οι σερραίοι αγρότες αναμένουν τα αποτελέσματα των διήμερων συναντήσεων των εκπροσώπων τους με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. «Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, θα συμμετάσχουμε στις πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις», δήλωσε ο κ. Ξενιτίδης.
Οι αγρότες των ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο δημοτικό διαμέρισμα Μητρουσίου του δήμου Σερρών, για να λάβουν τις αποφάσεις τους, ενώ αύριο θα συναντηθούν στις Σέρρες όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού.
Στην Ημαθία οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους δίπλα στον κόμβο της Κουλούρας, περιμένοντας τις εξελίξεις. Θετική θεωρείται από τους αγρότες της Ημαθίας η χθεσινή έγκριση από την ΑΤΕ-Πειραιώς δανείου προς τις βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνων, προκειμένου να πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί. Φέτος υπήρξε μία καθυστέρηση στη διευθέτηση, γιατί η ΑΤΕ δεν είναι πλέον αυτόνομη τράπεζα.

Σε Λαμία - Αργολίδα
Υπό την έντονη παρουσία αστυνομίας άρχισε χθες η μετακίνηση των αγροτών από τα χωριά για τη Λαμία. Περίπου 60 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Λαμίας. Όπως σημειώνουν οι επικεφαλής των αγροτών, θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι αύριο, περιμένοντας τις διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Αθήνα.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν σήμερα και οι αγρότες στην Αργολίδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αντιδρούν στα νέα φορολογικά μέτρα, που προβλέπουν φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τήρηση βιβλίων από το 2014, για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, ζητούν να μην υπάρξει καμία μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα.

Στο χορό και οι κτηνοτρόφοι...
Για άνιση μεταχείριση των κτηνοτρόφων καταγγέλλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της, διότι ο Θ. Τσαυτάρης, όπως υποστηρίζουν, προχώρησε στην κατανομή των κονδυλίων ενίσχυσης "de minimis" χωρίς την κατάθεση της δικής τους πρότασης, με αποτέλεσμα τα 0,20 και 0,30 λεπτά ανά ζώο να κρίνονται από τους κτηνοτρόφους «ψίχουλα και ελεημοσύνη». Μεταξύ άλλων η ΠΕΚ καλεί όλους τους βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφους, περίπου 80.000, να σταθούν δυναμικά στο πλευρό των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

…και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών
Στους δρόμους βγαίνουν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών έπειτα από χθεσινή πρόσκληση της Ομοσπονδίας τους. «Υπάρχει αύξηση του κόστους παραγωγής, μεγάλα προβλήματα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζας, πτώση του τζίρου στις λαϊκές αγορές. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν φέρει μία εκρηκτική κατάσταση στον κλάδο και δεν μπορούν να επιβιώσουν οι παραγωγοί. Τώρα όλοι μαζί να βγούμε στους δρόμους», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ψάχνουν συμμαχίες και λύσεις  
Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο συναντήθηκαν χθες εκπρόσωποι των αγροτών.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.
«Οι αγρότες δεν είναι επαίτες, δεν ζητούν κάποια ψίχουλα, δεν ζητούν κάποια επιδότηση, δεν ζητούν, όπως κάποιες άλλες εποχές, όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, ζητούν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο, είναι παραγωγοί πλούτου. Οι μνημονιακές πολιτικές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και μας οδηγούν μπροστά σε κρίση επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση. Είναι απαραίτητο να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζητώντας τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
«Καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να προκαλεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. Πιστεύουμε ότι, αντί να έχουμε κινητοποιήσεις, θα έχουμε διάλογο και λύσεις», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι στη συνάντηση που θα έχει με τους κυρίους Σαμαρά και Κουβέλη θα ζητήσει να παραστούν οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να δοθεί αξιόπιστη λύση για όσα θέματα είναι εφικτό και να ανοίξει ο διάλογος για ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία ωρίμανση.«Τα αιτήματά τους είναι γνωστά και τα συζητήσαμε διεξοδικά. Είχα την ευκαιρία να τους πω αιτήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με πρακτικό τρόπο, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αρκεί να υπάρχει βούληση και καλή πίστη», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Τροπολογία που αφορά το γεωργικό πετρέλαιο αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα θα καταθέσουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος σε συνάντηση που είχε χθες με την αντιπροσωπεία των αγροτών.

ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ Απολύμανση στις πατάτες
Το πρόβλημα που προέκυψε από την εμφάνιση επιβλαβούς οργανισμού-μύκητα καραντίνας σε πατάτες στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου αποτέλεσε χθες αντικείμενο σύσκεψης εκπροσώπων των τοπικών φορέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη. Αποφασίστηκε το υπουργείο να διαθέσει στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας τα απαραίτητα κονδύλια για την εκτέλεση του έργου κατασκευής δεξαμενών απολύμανσης στα αγροκτήματα Περιθωρίου και Νευροκοπίου. Επίσης θα χρηματοδοτήσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος καλλιέργειας ανθεκτικών στο μύκητα ποικιλιών πατάτας στο Κ. Νευροκόπι.