Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ταχυδρ.Ταμιευτήριο: Εμπλοκή για τους εργαζομένους


Νομική φόρμουλα για να ξεπεραστεί η εμπλοκή που εμπόδιζε την πρόσληψη των 3.200 εργαζομένων στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναζητά η διοίκηση της τράπεζας.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι εργαζόμενοι στο ΤΤ κλήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εργασίας, στις οποίες οι μειώσεις των μισθών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες του 30% που προέβλεπε η συμφωνία της 19ης Ιανουαρίου (μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, του ΤΧΣ, της Διοίκησης του νέου ΤΤ, της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων).

Συγκεκριμένα, στις νέες συμβάσεις (που, σημειωτέον, άλλες είναι αορίστου και άλλες ορισμένου χρόνου) προβλέπεται ότι «η αμοιβή συμφωνείται στα εκάστοτε νόμιμα ελάχιστα όρια αποδοχών, τα οποία σήμερα καθορίζονται από τις ισχύουσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών».
Δηλαδή όλες οι προσλήψεις θα γίνονταν με μηδενική προϋπηρεσία, πράγμα που σήμαινε ότι η μείωση στις αποδοχές των παλαιών υπαλλήλων θα έφτανε ακόμα και το 70%.
Επίσης στη σύμβαση εργασίας αναφερόταν ότι όποιο επιπλέον ποσό καταβληθεί στον μισθωτό, δηλαδή η προϋπηρεσία, θα ήταν με τη μορφή της οικειοθελούς παροχής από την πλευρά της τράπεζας.
Ο Σύλλογος εξήγγειλε αυτομάτως νέες κινητοποιήσεις -οι οποίες ανεστάλησαν λίγες ώρες αργότερα- αφού υπήρξε άμεση παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών, που έδωσε εντολή στους νομικούς συμβούλους του Νέου ΤΤ να βρουν λύση και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία του περασμένου Σαββάτου προέβλεπε τα εξής:
Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την πρόσληψη όλων των εργαζομένων από το «Νέο ΤΤ». Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε ποσοστό 30% και κατά την υλοποίηση της ενέργειας αυτής θα εφαρμοσθεί ως βάση η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, θα ληφθεί πρόνοια να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και πριν από την υλοποίηση θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Και ότι θα προταθεί αρμοδίως πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης υπαλλήλων. Το «Νέο ΤΤ» θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο ανήκει, θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίησή του, όπως και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, συνολικού ύψους 4,55 δισ. ευρώ.
Το φθινόπωρο και αφού ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, αναμένεται να βγει εκ νέου σε διαγωνισμό ώστε να περάσει σε κάποιον από τους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους.
Στο Νέο ΤΤ μεταφέρθηκαν όλες οι καταθέσεις και τα ενήμερα δάνεια, όπως και συμμετοχές στα ΕΛΤΑ, στην Τράπεζα Αττικής, καθώς και στην Hellenic Post Card.
Εφη Καραγεώργου

"Εθνος"