Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Με νέα 24ωρη απεργία στο Μετρό απάντησαν στο τελεσίγραφο


ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΘΗΝΑ

Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών του Μετρό, που αποφάσισαν πριν από λίγο νέα 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη, παρά το τελεσίγραφο για συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομη την κινητοποίηση.


Ετσι η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό για όγδοη συνεχή ημέρα, ενώ παράλληλα, στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί εώς τις 5 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις.
Προτού ακόμη ανακοινωθεί η νέα απεργία, η κυβέρνηση είχε θέσιε προ της απειλής επιστράτευσης ή και απολύσεων τους συνδικαλιστές του Μετρό.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κάλεσε με ανακοίνωσή του τους «πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων» να συμμορφωθούν «μέχρι αύριο» με τις δικαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, η ανακοίνωση του οποίου κατέληγε ως εξής: «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», καταλήγει.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το ενδεχόμενο της επιστράτευσης απομακρύνεται. Αυτό που προκρίνει η κυβέρνηση είναι η εφαρμογή όλων των νόμιμων προβλεπομένων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με δικαστική απόφαση. Κάτι τέτοιο, στην πράξη, θα σήμαινε υπαγωγή σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας για κάποιους από τους συνδικαλιστές ή και παραπομπή στα πειθαρχικά συμβούλια με την ίδια, ενδεχομένως κατάληξη.
Στην κρατική ασφάλεια η δικογραφία για τις απεργίες στα ΜΜΜ
Τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από σχετική εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου ανέλαβε να χειριστεί υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας

Η εντολή της εισαγγελέως είναι η έρευνα για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας, βάσει της εισαγγελικής εντολής, θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της διοίκησης των εταιρειών συγκοινωνιών.
Η δικογραφία που απέστειλε η κ. Φάκου στην Κρατική Ασφάλεια περιλαμβάνει δημοσιεύματα που καταγγέλλουν απεργούς οι οποίοι φέρονται να πληρώνονται τις ημέρες απεργίας, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσαν ομαδικά ρεπό ή αναρρωτικές άδειες. Επίσης περιλαμβάνει καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για το προσωπικό κατά τη διάρκεια των απεργιών, καθώς και δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκριναν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους, τότε προβλέπεται ακόμη και απόλυσή τους.
Οι κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν κάθε φορά διαφορετικά αιτήματα και ώρες αποχής, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα της νομικής αξιολόγησης για το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου θα κριθεί τελικά από την υπό εξέλιξη έρευνα.
Εκτός της παραβίασης της δικαστικής απόφασης, θα διερευνηθεί, επίσης, αν διαπράχθηκαν και τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.
Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα
«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απάντησαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πριν από την προκήρυξη και νέας κινητοποίησης.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».
Βενιζέλος: Να σταματήσει η απεργία του κόσμου
Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο, διαμηνύει ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ενώ τελεσίγραφο προς τους απεργούς απηύθυνε και η κυβέρνηση. «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου» τόνισε ο Σ. Κεδίκογλου.

«Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους κάνοντας λόγο παράλληλα για «λάθος και συνδικαλιστικό καθώς δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση εργαζομένων και κοινωνίας».
Την ανάγκη λύσης που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και που θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης, υπογραμμίζουν στην ΔΗΜΑΡ. Για εμπρηστικές δηλώσεις κατηγορεί τον υπουργό Μεταφορών από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η πολιτική επιστράτευση, δεν θα δώσει λύσεις αλλά θα οξύνει τα προβλήματα.
Απεργιακό πρόγραμμα
Αύριο οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στο διάστημα αυτό θα κάνουν γενική συνέλευση, από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Νέες στάσεις εργασίας αναμένεται να κάνουν και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ.

Η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ήδη από χθες έχει αποφασιστεί:
  • Στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη 29 του μήνα από τις 12.00 έως τις 16.00 σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό, τραμ, προαστιακό σιδηρόδρομο και τρένα.
  • 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 31 του μήνα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σιδηρόδρομου και του Προαστιακού.
  • "Εθνος"