Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ Αποδράσεις για σκι

Έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες είναι τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς ακόμη και για ημερήσιες αποδράσεις, καθώς τα περισσότερα είναι σε κοντινή απόσταση από την πόλη.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα, ενώ γίνονται προσφορές για τα παιδιά και τους αρχάριους που ενδιαφέρονται να μάθουν σκι.
Σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη (96 χλμ.) λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, στον νομό Πιερίας, σε υψόμετρο 1.450 μ. πάνω στα Πιέρια όρη. Τις καθημερινές η είσοδος είναι 8 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 11 ευρώ.
Το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στον νομό Ημαθίας, σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό της Ελλάδας και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κορυφές του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.520-1.900 μέτρα. Η κάρτα για σκι κοστίζει τις καθημερινές 10 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 15 ευρώ.
Στο Βέρμιο λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο 3 - 5 Πηγάδια, σε υψόμετρο 1.430-2.005 μέτρα. Απέχει 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοιχτός κατά τη χειμερινή περίοδο. Εκεί μπορεί κάποιος, εκτός από τα χειμερινά σπορ, να δοκιμάσει τις αντοχές του στην ορειβασία, την πεζοπορία, την ορεινή ποδηλασία, τον αιωροπτερισμό, καθώς και το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 12 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου κοστίζει 16 ευρώ.
Μικρό χαρακτηρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, το οποίο ωστόσο είναι πολύ καλά οργανωμένο. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα υψώματα του όρους Βροντού, 27 χλμ. από τις Σέρρες, στα 1.600 έως 1.847 μέτρα. Η κάρτα σκι τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 10 ευρώ.
Το ψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ της χώρας είναι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα - Καϊμακτσαλάν, στον νομό Πέλλας, με εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018 μέτρα και φτάνουν μέχρι τα 2.480 μέτρα. Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και την περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 15 ευρώ.
Ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο περιβάλλει το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, στον νομό Φλώρινας. Η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ τις καθημερινές και 15 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Σε μαγευτικό περιβάλλον είναι και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου. Στο συγκεκριμένο κέντρο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία, που είναι το νυχτερινό σκι. Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 13 ευρώ.
Στον νομό Δράμας λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Τις καθημερινές η κάρτα για σκι στοιχίζει 10 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες 15 ευρώ.