Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Διαλύθηκε η ιταλική Βουλή - Σε τροχιά εκλογών η χώρα


Τη διάλυση της ιταλικής βουλής ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μια ημέρα μετά την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι.

«Μόλις υπέγραψα το διάταγμα για την διάλυση της βουλής», δήλωσε ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στους δημοσιογράφους, μετά τις διαβουλεύσεις τις οποίες είχε νωρίτερα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Μόντι παραιτήθηκε χθες, περίπου δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, αφού η κυβέρνησή του έχασε την υποστήριξη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η ημερομηνία των εκλογών, η οποία αναμένεται ευρέως ότι θα είναι η 24η Φεβρουαρίου, θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Μόντι, που παραμένει στην εξουσία σε υπηρεσιακό ρόλο.
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πληθαίνουν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Μόντι μπορεί να μην αποφασίσει, τελικά, να πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.
Το «μυστήριο» σχετικά με τη μελλοντική του πορεία μπορεί να λυθεί αύριο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει, ή και αργότερα, μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Πολλοί υπουργοί του, όμως, σε επαφές με δημοσιογράφους, χθες βράδυ, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι «τελικά, δεν πρόκειται να μπει, άμεσα, στον στίβο της πολιτικής». Ίσως για να μην «καεί», σε μια δύσκολη φάση, οξυμένης κομματικής αντιπαράθεσης. Ίσως, όμως, και για να παραμείνει ο ένας από τους κύριους υποψήφιους για τη θέση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί την ερχόμενη 'Ανοιξη.
Δεν έχει ληφθεί, πάντως, καμία οριστική απόφαση και τις ώρες αυτές, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός συνεχίζει να αξιολογεί τα «υπέρ» και τα «κατά» της κρίσιμης αυτής επιλογής.
"Εθνος"