Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Όλι Ρεν: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, βάσει των κανόνων της ΕΕ, για στήριξη νέων επενδύσεων


Απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν,
 στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά

«Ειδικές οικονομικές ζώνες μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει κανόνων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.

«Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία των ΕΟΖ απαιτεί σημαντικές διοικητικές ικανότητες στο πλαίσιο των κυβερνήσεων των χωρών που τις φιλοξενούν, ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις (απαιτείται ειδικότερα η ανάπτυξη ενός κατάλληλου νομικού, κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και εξίσου αποτελεσματικά γραφεία επιθεώρησης εργασίας). Εάν η δημιουργία των ΕΟΖ συνεπάγεται φοροαπαλλαγές και άλλου είδους διευκολύνσεις, πρέπει να προβλέπονται οι κατάλληλες διοικητικές ικανότητες. Ταυτόχρονα, πρέπει να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι φοροδιαφυγής και ενδοομιλικών συναλλαγών οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα», συνεχίζει ο κος Ρεν.  
Η απάντηση του κου Ρεν έρχεται σε γραπτή ερώτηση του κου Τσουκαλά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δυνατότητα αξιοποίησης των «ειδικών οικονομικών ζωνών» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε δραστηριότητες καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα απελευθερώσουν την εθνική οικονομία από το αδιέξοδο της ύφεσης. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ΕΟΖ, την εμπειρία από κράτη μέλη στα οποία αυτές έχουν δοκιμαστεί, καθώς και την πιθανή πολιτική, οικονομική και τεχνική συνεισφορά της ΕΕ προς την Ελλάδα για την εγκαθίδρυση και λειτουργία τους.
Σε άλλο σημείο της απάντησής του ο κος Ρεν υπογραμμίζει σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα: «Η οικοδόμηση μιας υγιούς βάσης για την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη στόχο του προγράμματος πολυμερούς χρηματοδοτικής συνδρομής. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται ήδη ένα ευρύ σύνολο μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών».

Σχετικά με το ερώτημα του Έλληνα Ευρωβουλευτή για την εμπειρία άλλων κρατών μελών με την θέσπιση ΕΟΖ και την πιθανή τεχνική υποστήριξη από την ΕΕ προς την Ελλάδα, ο κος Ρεν ανέφερε ότι η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος την εμπειρία που σχετίζεται με τις ΕΟΖ, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να προωθεί οριζόντια μέτρα, αποβλέποντας στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε όλους τους οικονομικούς τομείς και τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κου Ρεν ο κος Τσουκαλάς δήλωσε:
«Η απάντηση του κου Ρεν λύνει τα χέρια του Υπουργού Ανάπτυξης για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν την υλοποίηση του ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σχεδίου δημιουργίας ΕΟΖ σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν το κατάλληλο δυναμικό. Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι οι ΕΟΖ λειτουργούν με βάση τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ - δηλαδή με πλήρη σεβασμό του νομικού, φορολογικού και εργασιακού πλαισίου – και μας προτρέπει να αναπτύξουμε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και τις σημαντικές διοικητικές ικανότητες που απαιτούνται για ένα τέτοιο έργο.
Καθότι είμαι βέβαιος ότι αυτή η πρωτοβουλία για τις ΕΟΖ θα αντιμετωπιστεί από τους ευαγγελιστές της χρεοκοπίας της χώρας ως επίθεση στα σχέδιά τους, οφείλω να εκφράσω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι οφείλουμε άμεσα να μετατρέψουμε ολόκληρη τη χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη ανάπτυξης, επενδύσεων, θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι θα ξανακερδίσουμε την ανεξαρτησία και τον αυτοσεβασμό μας, θα διεκδικήσουμε τη θέση που μας αρμόζει στις διεθνείς εξελίξεις, θα διασφαλίσουμε την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή και θα προσφέρουμε στο άξιο ανθρώπινο δυναμικό αυτής της χώρας – τον μοναδικό πραγματικά πολύτιμο πόρο που διαθέτει αυτός ο τόπος – το μέλλον που δικαιούται».