Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Να ασκηθεί δίωξη στους δικαστές που δεν τιμωρούν τα εγκλήματα ζήτησε ο ΟΗΕ


Η Διεθνής Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (Cicig) ζήτησε από την εισαγγελία να ασκήσει διώξεις εναντίον 18 δικαστών που κατηγορούνται ότι ευνοούν την ατιμωρησία, αφού εξέδωσαν αποφάσεις υπέρ εγκληματικών οργανώσεων, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

 «Όταν ένας δικαστής αποφαίνεται υπέρ μιας εγκληματικής οργάνωσης ή αφήνει ελεύθερο έναν άνθρωπο που θα έπρεπε να φυλακιστεί, τότε ευνοεί την ατιμωρησία», κατήγγειλε χθες Πέμπτη βράδυ ο Φρανσίσκο νταλ Ανέσε, νομικός από την Κόστα Ρίκα, παρουσιάζοντας στον Τύπο την έκθεση της Cicig με τίτλο «Δικαστές της ατιμωρησίας».
 Ο νταλ Ανέσε έδωσε την Τετάρτη την έκθεση στην Κλαούντια Πας ι Πας, γενική εισαγγελέα της Γουατεμάλας, από την οποία ζήτησε να ασκηθούν διώξεις εναντίον 18 δικαστών, εκ των οποίων οι 8 είναι γυναίκες.
 Αυτή η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από διεθνείς νομικούς, «επισημαίνει ‘σφάλματα’ στις αποφάσεις» των δικαστών αυτών, που κάποιες φορές αντίκεινται στο δίκαιο και τους νόμους της Γουατεμάλας, όπως και στις αποφάσεις της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH).
 Η Cicig, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του ΟΗΕ και της Γουατεμάλας, έχει στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου στο κράτος αυτό της Λατινικής Αμερικής, την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που ευθύνονται για την ιδιαίτερα υψηλή εγκληματικότητα στη χώρα, αλλά και την πάταξη της διαφθοράς που εμποδίζει το δικαστικό σύστημα και τους κρατικούς θεσμούς να λειτουργήσουν.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 98% των εγκλημάτων που φθάνουν ως τα δικαστήρια της Γουατεμάλας παραμένουν ατιμώρητα.

protothema.gr