Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα (video)


Xi JinpingΜετά από δέκα χρόνια, ο “κόκκινος δράκος” αλλάζει ηγεσία, και όπως είναι εύλογο ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στην Κίνα. Εκεί όπου, ο Ξι Τζινπίνγκ είναι και επισήμως από σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαδεχόμενος τον Χου Ζιντάο.

Ο Ξι Τζινπίνγκ, στον οποίο είχαν στραφεί τα βλέμματα της διεθνούς της κοινότητας το τελευταίο διάστημα, αναλαμβάνει τα ηνία μιας μεγάλης και ισχυρής χώρας, ταυτόχρονα όμως και βυθισμένης στις συστημικές παθογένειες και τη διαφορετικότητά της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και… ο μεγαλύτερος δανειστής των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η γεωπολιτική θέση της στον σύγχρονο κόσμο υπήρξε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο.
Η ανάληψη της ηγεσίας της Κίνας από τον Ξι Τζινπίνγκ αναμένεται να συνοδευτεί από σημαντικές αλλαγές και προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Video