Το αντιευρωπαϊκό αίσθημα που υπάρχει στην Γερμανία δεν οφείλεται, κατά τον Münchau, σε βαθιές γνώσεις για τα πραγματικά στοιχεία, αλλά στην επιρροή που ασκούν μέσα ενημέρωσης όπως η “Bild” και η “Frankfurter Allgemeinen Zeitung”, οι οποίες προβάλλουν, μονομερώς σχεδόν, αντίστοιχες θέσεις.
Ο αρθρογράφος θεωρεί, ότι ο τελευταίος ίσως υποστηρικτής του ευρώ στην χώρα είναι, όσο και αν αυτό εκπλήσσει πολλούς στην Ελλάδα, η Καγκελάριος Angela Merkel.
Οι δημοσιοποιούμενες στην Γερμανία απόψεις παρατηρεί ότι είναι εμφανώς ευρωσκεπτικιστικές, ο μεγάλος αριθμός των οικονομολόγων επίσης, ενώ το σχετικό κλίμα ενισχύει και η θέση που λαμβάνει συχνά η Bundesbank. Παραλληλίζει μάλιστα το ρεύμα που κυριαρχεί στην χώρα, με το αντίστοιχο που οδηγεί την Μεγάλη Βρετανία στις τρέχουσες τάσεις εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κίνδυνος για την Γερμανία να κατευθυνθεί στην ίδια οδό γίνεται μεγαλύτερος, από την στιγμή ιδιαίτερα που η κουβέντα για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και αντίστοιχες ζημίες των φορολογουμένων αναμένεται προσεχώς να ενταθεί. Δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός, ο οποίος να θεωρεί αυτή την εξέλιξη αποφεύξιμη. Ο Münchau κρίνει την τρέχουσα συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του 120% το 2020 ή το 2022 ως «αφελή», μιας και στην πραγματικότητα, υπό τα τωρινά δεδομένα, αμφότεροι οι στόχοι είναι αδύνατο να επιτευχθούν.
Οι μοναδικές διέξοδοι που πιστεύει ότι διαθέτει η Ελλάδα είναι τρεις: έξοδος από την ευρωζώνη, κούρεμα ή κοινοτικοποίηση του χρέους. Είναι αυταπάτη και ψεύδος το κάλεσμα πολλών προς την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, αποτελεί όμως μέρος της στρατηγικής των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.
Ο αρθρογράφος προεξοφλεί ότι και του χρόνου θα διαπιστωθεί ότι οι παραδοχές του σήμερα ήταν και πάλι υπερβολικά αισιόδοξες και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να τρενάρει τις εξελίξεις για μετά τις εκλογές. Και ο κίνδυνος που υφίσταται για την Ελλάδα προκύπτει από το ότι στην Γερμανία, τόσο για μια κοινοτικοποίηση του ελληνικού χρέους όσο και για μια νέα αναδιάρθρωσή του, λείπει η προαπαιτούμενη πολιτική συναίνεση.
Επομένως, αφήνει να εννοηθεί, ότι από τις προαναφερθείσες διεξόδους απομένει μονάχα μία …