Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι κινήσεις Σαμαρά στη σκακιέρα των Βρυξελλών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ 
Antonis-Samaras-Herman-Van-RompuiΕν αναμονή των οριστικών και επίσημων αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. βρίσκεται η Αθήνα η οποία μπορεί πλέον να αισθάνεται βέβαιη πως τα χρήματα από την Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα έρθουν, το βλέμμα της όμως βρίσκεται στη σφοδρή μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Ο Αντώνης Σαμαράς κρατά διακριτικές αποστάσεις απο την κόντρα που ξεκίνησε και επίσημα χθες για το αν θα πρέπει να υπάρξει και νέο κούρεμα, μετά τις επαφές πάντως που είχε με τους  κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι είναι ακόμα πιο αισιόδοξος για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 31,5 δισ.

Μάλιστα μετά και την παρέμβαση Σόιμπλε η Αθήνα εκτιμά πως είναι πλέον πιθανή η συνολική καταβολή και των τριών δόσεων που θα έπρεπε να καταβληθούν στη χώρα μας μέσα στο 2012, κάνοντας λόγο για ένα ποσό που θα αγγίζει τα 44 δισ. ευρώ.

Ανεξάρτητα πάντως από το πως θα εξελιχθεί αυτή η διαμάχη μεταξύ των δανειστών μας η Αθήνα, όπως επεσήμανε και ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνομιλητές του, έχει λάβει δεσμεύσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι στις 21 Νοεμβρίου θα έχει εγκριθεί η εκταμίευση από τα κοινοβούλιά τους.

Θετικό είναι το γεγονός ότι και επίσημα πλέον ανακοινώθηκε και η επιμήκυνση, κάτι που πάντως δεν αλλάζει τα δεδομένα καθώς τα μέτρα που υπερψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή είχαν υπολογισθεί με βάση τη διετή επιμήκυνση.

Για τον Αντώνη Σαμαρά προτεραιότητα είναι πλεόν η Ανάπτυξη και η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή της, ενώ στόχος του είναι να υπάρξει μια κοινή γραμμή με τους ηγέτες των χωρών που λαμβάνουν σημαντικά ευρωπαικά κονδυλια.

«Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες.