Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πρώτες σε μειώσεις μισθών οι ελληνικές επιχειρήσεις


ellinikes-epixeiriseisΟι Έλληνες επιχειρηματίες είναι οι πρώτοι που μειώνουν τις αμοιβές των δοκιμαζόμενων από την ύφεση εργαζομένων τους.
Την τραγική αλήθεια ως προς το ποια είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας της χώρας μας , αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα Μισθολογικών Μεταβολών 2012 της Aon Hewitt για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή 165 ελληνικών πολυεθνικών επιχειρήσεων σε παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Απριλίου- Ιουλίου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ετήσιας έρευνας Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt για την Ελλάδα, η οποία παρέχει πλήρη ανάλυση του συνολικού πακέτου αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Σύμφωνα με την  Υπεύθυνη του Τμήματος Αμοιβών και Παροχών κ. Μαρία Σταυροπούλου, το 2012 διαπιστώθηκε πως συνεχίζονται και επιδεινώνονται οι μειώσεις μισθών και αφορούν πλέον περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα η κ. Σταυροπούλου υπογραμμίζει πως οι μειώσεις μισθών παρατηρούνται κυρίως σε ελληνικές εταιρίες, ενώ οι πολυεθνικές «πάγωσαν» τους μισθούς των εργαζομένων.
Η έρευνα καταγράφει την έντονη «βουτιά» των μισθών κατά 11,8% σε περίπου 29,4% του συνόλου των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ήδη εφαρμόσει μειώσεις και απολύσεις, ενώ μόνο το 9,1% των πολυεθνικών έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, με το 17,9% να έχει περιορίσει το προσωπικό τους.
Οι εταιρίες στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και στον φαρμακευτικό κλάδο, σε ποσοστό 25% πήγαν κόντρα στην κρίση και έδωσαν αυξήσεις.
Η κ. Σταυροπούλου σε δηλώσεις της τονίζει : «Τα στοιχεία δείχνουν έντονα την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, μια κινητικότητα η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά» και καταλήγει λέγοντας: «είναι αισιόδοξο το ότι κάποιες εταιρείες –παρά την κρίση-εξακολουθούν να επιβραβεύουν την υψηλή απόδοση των εργαζομένων τους».