Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Δικαστικό μπλόκο στα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής


Του Παναγιώτη Στάθη

Σε συνολικό «πόλεμο» κατά των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής προχωρεί το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού λίγες μέρες μετά τις βολές που εξαπέλυσε περί σκανδαλώδους «εξαίρεσης» των συνταξιούχων της Βουλής ο γενικός Επίτροπος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Διον. Λασκαράτος προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη, όσο και σπάνια παρέμβαση. 


Ο ανώτατος λειτουργός εδώ και ένα περίπου μήνα, πριν δηλαδή την παρέμβασή του στο νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά, έχει ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου-διαδικασία που ακολουθείται σπανιότατα- και έχει εισηγηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου την οριστική και πλήρη κατάργηση των όποιων προνομίων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών, διαθέτουν έως σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής και οι συνταξιούχοι υπάλληλοί της.

Ο κ. Λασκαράτος με την αναίρεσή του ανατρέπει ό,τι έως σήμερα είχε γίνει παραδεκτό για την αυτοτέλεια των εργαζομένων στη Βουλή, που είχε βασιστεί στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου και είχε λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας προνομίων που διέθεταν οι εν λόγω υπάλληλοι -σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες- διατηρώντας εξαιρέσεις από μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαν και προσφάτως επικριθεί ως προκλητικές και αδικαιολόγητες από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην αναίρεση υπέρ του νόμου, που έχει ασκήσει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας, υποστηρίζεται ότι η αυτοτέλεια της Βουλής που προβλέπεται από τον Κανονισμό της αφορά μόνον θέματα θεσμικής φύσεως και λειτουργίας της Βουλής και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων της. Το βασικό επιχείρημα του γενικού επιτρόπου, που αναμένεται, εάν υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να μεταβάλει άρδην το τοπίο με πλήρη κατάργηση όλων των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, είναι πως οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα είναι έξω από τα συνταγματικά πλαίσια και κινούνται σε αντισυνταγματική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά όλων των υπαλλήλων -και της Βουλής-καθορίζονται με τυπικό νόμο που φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών, ρύθμιση που δεν μπορεί να εξαιρεί καμία κατηγορία υπαλλήλων, καθώς προβλέπεται από τα άρθρα 73 και 75 του Συντάγματός μας.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται έως το τέλος του μήνα και σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών θεωρείται σφόδρα πιθανό να υιοθετηθεί η εισήγηση Λασκαράτου και το κεφάλαιο των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής που τόσα σχόλια έχει προκαλέσει και στο παρελθόν να κλείσει οριστικά.

ΤΟ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ; 
Οι δικαστικές αντιδράσεις είχαν γίνει γνωστές κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, όταν δημιουργήθηκε μείζων πολιτικό θέμα μέσα από την εισήγηση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας Διονύση Λασκαράτου κατά τη συνεδρίαση για τον έλεγχο συνταγματικότητας των νέων μέτρων για τα συνταξιοδοτικά, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής συνεχίζουν να απολαμβάνουν ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, εξαιρούνται δηλαδή ουσιαστικά από τα νέα επώδυνα για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου, μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις, πέραν της κρίσης περί αντισυνταγματικότητας, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την "οργή" του δικαστικού κόσμου για την "ανισοκατανομή" των βαρών, και κυρίως για το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα ομάδες πολιτών που εμφανίζονται να ευνοούνται.

Τότε το ΥΠΟΙΚ είχε μιλήσει για «παρανόηση» υποστηρίζοντας πώς οι υπάλληλοι της Βουλής δεν εξαιρούνται από τα συνταξιοδοτικά μέτρα, αλλά προφανώς ήρθε σε γνώση των επιτελών του η προηγούμενη εισήγηση του κ. Λασκαράτου που όρθωνε δικαστικό μπλόκο συνολικά για προνόμια των υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν πώς αυτό στάθηκε και η αφορμή για εισαγάγει την τροπολογία που αποσύρθηκε και η οποία δια στόματος και του πρωθυπουργού θα επανέλθει και με τις δικαστικές ευλογίες πλέον, όπως φαίνεται