Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τσίπρας: Υποστηρίζω αυτό που λέει κι ο Ομπάμα!



Συνέντευξη στο CNN παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο «αποτυχημένο μνημόνιο», στις κοινές ιδέες που έχει με τον Ομπάμα, ενώ έκανε κάλεσμα για επενδύσεις, λίγες ημέρες μετά τα όσα είχε δηλώσει σε γερμανικό ΜΜΕ ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανούσε τα χρήματά του στην Ελλάδα.

Αρχικά για το μνημόνιο τόνισε: «Το πρόγραμμα πρέπει να σταματήσει γιατί δε θέλουμε οι Έλληνες να πιουν το κώνειο. Το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα 2,5 αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους του».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η μοναδική λύση για μνα ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση είναι η ανάπτυξη, το «κούρεμα» και οι «δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές».
Όπως τόνισε όμως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθουν στη χώρα μας οι επενδυτές θα «πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές, να σταματήσει αυτή η κινδυνολογία με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να βοηθηθεί η Ελλάδα με επενδύσεις ευρωπαϊκές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν είναι αυτό το σχέδιο της κας Μέρκελ».
 Ο Τσίπρας ζήτησε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι  και στη… Γερμανία το 1953: «Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, στη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της, δόθηκε αναστολή στην πληρωμή των τόκων και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με όρο, αν υπάρχει δηλαδή θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, να αποπληρώνεται το υπόλοιπο».
Δεν παρέλειψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι έχει τις ίδιες απόψεις με τον Ομπάμα αναφορικά με το φορολογικό: «Στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι ανήμποροι, οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα. Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Λέω κάτι παρόμοιο μ’ αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα. Οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, στην Ελβετία και οι λίστες με τους καταθέτες στην Ελβετία, όπως η λίστα Λαγκάρντ, κρύβεται στα συρτάρια των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών».
Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συνολικά μια ευρωπαϊκή λύση, γιατί το χρέος δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα και κατέληξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη την Ελλάδα.