Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πιέζουν τη Γερμανία για λύση τη Δευτέρα


Εντείνονται οι ευρωπιέσεις προς τη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τη δόση προς την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ πιο διαλλακτικό εμφανίζεται πλέον και το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε χθες με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, έστειλε νέο μήνυμα προς τους εταίρους να επισπεύσουν τις αποφάσεις για τη χώρα μας. «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της, ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, διαπιστώνεται υποχώρηση στη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, και το ποσό που υπολείπεται για συμφωνία τη Δευτέρα έχει περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται να αποδέχεται ότι το ελληνικό χρέος θα κυμανθεί στο 124% το 2020, εξέλιξη η οποία ισοδυναμεί σε μια υποχώρηση του Ταμείου της τάξης των 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για «χρηματοδοτικό κενό» 18 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ακόμη βέβαιος ότι η δόση των 31,5 δισ. θα καταβληθεί στο σύνολό της και όχι τμηματικά, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το Euro-group.
Το ελληνικό ζήτημα δεν βρέθηκε επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά κυριάρχησε στις διμερείς επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Γιούνκερ. Η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης διεξήχθη σε «πολύ φιλικό κλίμα», ενώ ανοιχτό παραμένει να υπάρξει σήμερα και συνάντηση με την Α. Μέρκελ.
Στις δηλώσεις του ο Α. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν έχει άγχος για τη δόση αλλά ότι «κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού». Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσει να πάνε χαμένες. Ο πρωθυπουργός χθες το πρωί είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την Κ. Λαγκάρντ.
Η ατζέντα
Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.
Καταλυτική σε αυτό το πρέσινγκ πιέσεων προς το Βερολίνο ήταν και η αιφνιδιαστική παρέμβαση του επιτρόπου οικονομίας Ολι Ρεν, ο οποίος διεμήνυσε από το Στρασβούργο ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη λήψη απόφασης. Θετική ήταν και η τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Από χθες συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία εξετάζει όλα τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις της ομάδας εργασίας θα συνεχιστούν έως την Κυριακή το βράδυ, για να προετοιμαστούν οι αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας.
Π. ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ
Δισεκατομμύρια τα γερμανικά κέρδη
Διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έχει εξοικονομήσει η Γερμανία εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη και των χαμηλών επιτοκίων που συνδέονται με αυτήν. Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, όχι κάποιος εχθρός του Βερολίνου, αλλά ένας εκ των «σοφών» συμβούλων της Μέρκελ, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.
Βρυξέλλες Βαγγέλης Δεμίρης
"Εθνος"