Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το βαρύ τίμημα για τη δόση-μαμούθ


Με σκληρούς όρους θα δοθεί το πράσινο φως από τη Γερμανία για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.Αν και ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι οι Ευρωπαίοι συζητούν να συγχωνεύσουν τις τρεις δόσεις (31,5 δισ.€ που εκκρεμούν από Ιούλιο, 5 δισ.€ του Σεπτεμβρίου, 8 δισ.€ του Δεκεμβρίου) σε μία, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν θα γίνει χωρίς να λάβουν δεσμεύσεις για αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου.

 Μια πρόγευση για το πώς εννοεί ο κ. Σόιμπλε τον “έλεγχο” δίνει το προσχέδιο του Μνημονίου, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και προβλέπει αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, την ισχυροποίηση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών με δυνατότητα βέτο στις δαπάνες των άλλων υπουργείων, “οροφή” δαπανών σε βάθος 3ετίας ειδικά για την Υγεία, την πρόβλεψη ότι το 30% του πλεονάσματος εσόδων θα πηγαίνει στο Χρέος, καθώς και ότι η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται στο παρά 1′ των χρηματοδοτικών αναγκών. Υπό συζήτηση είναι η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματων περικοπών δαπανών στην περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων.
 Το Βερολίνο καθιστά σαφές ότι από εδώ και πέρα ο έλεγχος για την εφαρμογή του Προγράμματος θα είναι ασφυκτικός, αφού στόχος είναι να αποτραπούν εφεξής νέες αποκλίσεις.
 Στο παρά 1 μάλιστα, η κυβέρνηση κατάφερε να φύγει από το τραπέζι του Eurogroup, η γερμανική απαίτηση για ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό στην ΕΚΤ, όπου θα κατατίθεται η δόση, ώστε να είναι σίγουροι οι Ευρωπαίοι ότι θα αποπληρώνεται πρώτα το χρέος προς εκείνους.  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Στουρνάρας να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στον υπουργό της, ώστε εκείνος να δεχθεί να συνεχίσει να ισχύει ο ειδικός λογαριασμός στην ΤτΕ.