Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ποια είναι η… χοντρή, που ανέφερε η Λαγκάρντ;


Christine-Lagarde-IMF-leaderΌπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Διευθύντριά του, Christine Lagarde, σχεδιάζει να παραστεί στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης στις Βρυξέλλες και για το σκοπό αυτό διακόπτει πρόωρα την περιοδεία της στην Ασία. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε νέες, σημερινές δηλώσεις της από την Μανίλα που βρίσκεται, και αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

“Δεν τελειώνει τίποτα αν δεν τραγουδήσει η χοντρή, όπως λέει και το ρητό”, απάντησε η Lagarde, όταν ρωτήθηκε από ρεπόρτερ για την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. “Το ζήτημα είναι να εργασθούμε σκληρά και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να καταστήσουμε βέβαιο ότι επικεντρωνόμαστε στον ίδιο στόχο, που είναι  η χώρα, εν προκειμένω η Ελλάδα, να μπορεί να λειτουργεί σε βιώσιμη βάση, να ανακάμψει, να σταθεί στα πόδια της και να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές το ταχύτερο δυνατό”
Η Lagarde δεν αναφέρθηκε όμως, μόνο στην Ελλάδα, αλλά προχώρησε και σε συστάσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν πολιτικές που θα οδηγήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Υπόβαθρο των συγκεκριμένων δηλώσεων ήταν η γνωστή διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup για τον χρόνο που το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από την EUROSTAT και εμφανίζουν την οικονομία της ευρωζώνης να έχει εισέλθει σε υφεσιακούς ρυθμούς.