Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η εξομολόγηση του Ραγκούση στους Γερμανούς



Δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση φιλοξενούνται στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, σχετικά με την λίστα Lagarde, αλλά και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

O Ραγκούσης σχολίασε την διάχυτη υποψία ότι η εν λόγω λίστα αποκρύφτηκε επειδή περιείχε ονόματα γνωστών πολιτικών, λέγοντας ότι ο λόγος της απόκρυψης είναι δευτερεύουσας σημασίας: «Δεν είναι αποφασιστικό, αν είμαι ή δεν είμαι της άποψης, ότι κάποιος απέκρυψε τη λίστα για να προστατεύσει πολιτικούς φίλους». Αποφασιστικό είναι, κατά την γνώμη του, ότι οι χειρισμοί με την λίστα έδωσαν την εντύπωση στους πολίτες ολόκληρης της Ελλάδας ότι η εξαφάνισή της στο μεσοδιάστημα σχετιζόταν με κάποια από τα περιληφθέντα ονόματα. «Κανείς δεν ενημέρωσε στα υπουργικά συμβούλια για τα ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας … Μετά την διαδοχική περικοπή συντάξεων και μισθών από απλούς πολίτες και την περαιτέρω επιβάρυνσή τους, μάθαμε εκ των υστέρων για την ύπαρξη μιας λίστας που περιείχε ονόματα πλουσίων επιχειρηματιών, οι οποίοι –επισήμως πιθανότατα, ανεπισήμως ασφαλέστατα – είχαν φοροδιαφύγει. Κανείς όμως, δεν έκανε κάτι εναντίον αυτών των ανθρώπων, κανείς δεν τους έλεγξε καν».
Αυτό το γεγονός είναι που εξώθησε και τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ραγκούσης σχολίασε επιπλέον και την συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα … Υπό την σημερινή τους μορφή δεν έχουν μέλλον ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το πολιτικό σύστημα … Οι αξίες και οι ιδέες έχουν ένα μέλλον, τα σημερινά κόμματα και οι ηγέτες τους όχι».