Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΒΗΤΗΣ Πρόληψη με περπάτημα και καλή διατροφή


Μισή ώρα έως και 45 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα, αλλά και σωστή διατροφή, είναι τα δύο «όπλα» που μας προστατεύουν από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr
 
Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες απλές συνήθειες μπορούν να μειώσουν από 40% έως 50% την εμφάνιση του διαβήτη σε άτομα που έχουν προδιάθεση στην εμφάνισή του.
Την ίδια στιγμή, δραματικές διαστάσεις λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος εξελίσσεται σε επιδημία του 21ου αιώνα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν 800.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια άτομα την επόμενη 20ετία. 
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) Κυριάκος Καζάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη και τη διοργάνωση του 26ου ετήσιου συνεδρίου της ΔΕΒΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που συνδυάζει τις κακές διατροφικές συνήθειες και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αποτελούν αναμφίβολα σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην εκδήλωση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη», είπε ο κ. Καζάκος. 
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης, τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου στους διαβητικούς είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη. 
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΔΕΒΕ Εμμανουήλ Πάγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παχυσαρκία και κυρίως στην παιδική παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον τα παιδιά αυτά θα είναι δυνητικά παχύσαρκοι ενήλικες και θα εμφανίσουν διαβήτη. 
 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου
Η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους στις 11.00-14.30 δωρεάν μετρήσεις σακχάρου αίματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ενημέρωση στους πολίτες. Επίσης, στις 12 το μεσημέρι περίπου 200 άτομα θα δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο... μπλε κύκλο, ο οποίος είναι το παγκόσμιο σήμα για τον διαβήτη.
Εξάλλου, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 10.30-14.00, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το κοινό με θέμα «Νεότερα δεδομένα στον σακχαρώδη διαβήτη».