Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η Επιστημονική Ένωση Ιατρών Ωνάσειου Καρδιολογικού Κέντρου απαντά σε δημοσίευμα εφημερίδος


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Το Παρόν» ότι το νοσοκομείο μας δυσλειτουργεί. Η έκπληξη αυτή ήταν πιο δυσάρεστη όταν διαπιστώσαμε ότι για την δημιουργία ανυπόστατων εντυπώσεων χρησιμοποιήθηκε αποσπασματικά η επιστολή  την οποία η Επιστημονική Ένωση Ιατρών ΩΚΚ είχε αποστείλει προς τον Υπουργό Υγείας.

Διευκρινίζουμε ότι η επιστολή προς τον υπουργό είχε σαν στόχο να τον ενημερώσει για τα οργανωτικά προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί από διαδοχικά διοικητικά συμβούλια τα οποία έχουν αναλάβει κατά καιρούς τις τύχες του νοσοκομείου. Η διαχρονική αύξηση του προσωπικού είναι παλαιά κληρονομιά η οποία όντως δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Όσον αφορά όμως το θέμα της οικονομικής ασφυξίας, την οποία το νοσοκομείο μας βιώνει, η έγκριτη εφημερίδα παρέλειψε να δημοσιεύσει την συνέχεια της επιστολής μας η οποία επισημαίνει τις ευθύνες της πολιτείας και ως εκ τούτου την παραθέτουμε εμείς:
«... Γ) Ζητούμε (κε Υπουργέ) να επανεξετασθεί η αποζημίωση των καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών πράξεων μέσω των ΚΕΝ σε ρεαλιστικά επίπεδα. Η οικονομική επιβίωση του κέντρου εξαρτάται αποκλειστικά από τα έσοδα των ιατρικών πράξεων.
Δ)  Παράλληλα σας ενημερώνουμε για την απαράδεκτη κωλυσιεργία γραφειοκρατικών παραγόντων για την κατοχύρωση συμμετοχής του ΩΚΚ σε τεκμηριωμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο είναι κρίσιμο για την λειτουργία του....»
Οδυνηρή εντύπωση αφήνει επίσης η αναφορά στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς (ένα ευαίσθητο θέμα) του οποίου το πρωτοποριακό έργο τονίζουμε επαρκώς στο δημοσιευμένο τμήμα της επιστολής μας. Χωρίς καμία διασταύρωση στοιχείων δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ο θάνατος ασθενούς η οποία σε πείσμα των πληροφοριοδοτών εξακολουθεί να ζει και να δίνει την προσωπική της μάχη στην ΜΕΘ του νοσοκομείου!
Είναι ύποπτη τέλος ανακρίβεια η απουσία έρευνας για τέτοια ευαίσθητα θέματα. Το ΩΚΚ είναι πιθανώς το μόνο νοσοκομείο στο οποίο με ευθύνη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας γίνεται μηνιαία δημόσια αναφορά και κριτική συζήτηση για όλες τις επιπλοκές των ασθενών του.
Σαν συνδικαλιστικό όργανο είμαστε πάντοτε κριτικοί και καταγγελτικοί απέναντι στην διοίκηση. Δεν δεχόμαστε όμως να σπιλώνεται η ποιότητα του έργου του κέντρου και το επίπεδο νοσηλείας των ασθενών από ύποπτες διαρροές και ανακρίβειες.
Η ΕΕΙ ΩΚΚ είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου προκειμένου να παρασχεθούν τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με την επιτυχή και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα λειτουργία του νοσοκομείου.

Εκ μέρους του ΔΣ ΕΕΙ ΩΚΚ

                       Ο Πρόεδρος                                    Η Γεν. Γραμματέας
                       Δ. Τσιάπρας                                        Α. Τασούλη