Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Φέκτερ: Ψάχνουμε ένα… ειδικό μείγμα για την Ελλάδα

REPORTER 
Ως «πάρα πολύ δύσκολες» χαρακτήρισε τις σημερινές διαπραγματεύσεις του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, για την Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.
Όπως τόνισε γίνεται μια προσπάθεια για να βρεθεί ένα «μείγμα» δυνατοτήτων το οποίο θα αντέχουν και θα αποδέχονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Συγχρόνως, εξέφρασε αμφιβολία για το αν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις, ενώ επισήμανε ότι δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για να αποφασιστεί μερική εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνοντας πως η Ελλάδα ζητά παράταση του χρόνου μείωσης του χρέους, η κ. Φέκτερ παρατήρησε πως περισσότερος χρόνος σημαίνει και περισσότερα χρήματα, και το ερώτημα που προκύπτει είναι πού θα μπορούσε να βρεθούν αυτά τα χρήματα, και η ίδια δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι άλλες χώρες και οι άλλοι υπουργοί θα απευθυνθούν στους φορολογουμένους τους και ότι η Βουλή στην Αυστρία θα πρέπει να ψηφίσει νέα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, που κοστίζουν ακόμη περισσότερο.
Κατά την άποψή της, είναι αναγκαίο να βρεθούν «δημιουργικότεροι» τρόποι προσέγγισης, είτε μέσω αναπροσαρμογής, είτε επιμήκυνσης των στόχων πληρωμής, είτε επίσης με τη χρησιμοποίηση κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία όμως, όπως πρόσθεσε, ανήκουν στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και για παράδειγμα, σημείωσε, η αυστριακή είναι ανεξάρτητη και η ίδια δεν γνωρίζει πώς τα χρήματα θα φτάσουν στους Έλληνες.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, εξετάζοντας τους όρους, τη βοήθεια και τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ προειδοποίησε ότι η εξεύρεση λύσης θα είναι δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη και το κατά πόσο μπορούν να επιβαρυνθούν τα άλλα κράτη-μέλη.