Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα αναμένεται η έκθεση της τρόικας


Σύμφωνα με τους Financial Times της Γερμανίας, έντονες πιέσεις ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας στο τέλος της εβδομάδας. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, προβάλλει από την μεριά του τις δικές του απαιτήσεις.

Κατά το σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στηρίζονται εκ νέου στην βοήθεια των κεντρικών τραπεζών. Δεδομένου ότι στην σημερινή Σύνοδο του Eurogroup δεν αναμένεται να εγκριθεί επισήμως η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει με κάποιο τρόπο η Ελλάδα να παρατείνει ως την Πέμπτη τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ (τα δημοσιεύματα σχετικά με το ύψος των ομολόγων που λήγουν είναι αντικρουόμενα). Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που η ΕΚΤ επεκτείνει προηγουμένως την έκτακτη παροχή ρευστότητας (ELA), με την οποία οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επαναχρηματοδοτηθούν μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Mario Draghi πιέζει από την πλευρά του, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει ανεπίσημα την χορήγηση της δόσης, έστω χωρίς να προχωρήσει στην άμεση εκταμίευσή της.
Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπερασπίσθηκε την περασμένη Πέμπτη την ELA σαν εργαλείο νομισματικής πολιτικής, αλλά τόνισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, διαβεβαίωση «κύκλων» της ευρωζώνης, ότι «δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε από πρόθεση ούτε από λάθος».
Τέλος, επαναλαμβάνεται η πληροφορία ότι η (θετική) έκθεση της τρόικας αναμένεται σήμερα ή τουλάχιστον το σημαντικότερο μέρος της.