Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τι αλλάζει στα επιδόματα τέκνων


Καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα και αντικαθίστανται από ένα  ενιαίο οικογενειακό επίδομα που θα καταβάλλεται από το πρώτο παιδί.
Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο επίδομα στήριξης των τέκνων θα καταβάλλεται στοχευόμενα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη και για τον λόγο αυτό θα υπολογίζεται βάσει κλιμακούμενου εισοδηματικού κριτηρίου.

Ως  κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Οι οικογένειες που θα δικαιούνται το επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες. Όσες οικογένειες έχουν εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, από 6.001 έως και 12.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του εισοδήματος, ενώ από 12.001 έως και 18.000 ευρώ θα λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: για ένα εξαρτώμενο τέκνο οι οικογένειες θα λαμβάνουν επίδομα 40 ευρώ το μήνα, για δύο τέκνα το ποσό θα φτάνει τα 80 ευρώ, για τρία τέκνα 180 ευρώ ενώ το επίδομα στήριξης για τέσσερα  εξαρτώμενα τέκνα θα φτάνει τα 180 ευρώ το μήνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ 60ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.