Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η κραυγή αγωνίας της κοινωνίας



Σε 48ωρη Πανελλαδική Απεργία, καλούν από σήμερα όλους τους εργαζόμενους τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ  και ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν για ακόμη μία φορά ξεχωριστές συγκεντρώσεις και θα δώσουν ραντεβού στο Σύνταγμα. Απεργούν επίσης, νοσοκομειακοί γιατροί, δικηγόροι (Τετάρτη έως Παρασκευή) και φαρμακοποιοί (Τετάρτη) αλλά και οι ναυτεργάτες (ΠΝΟ). 
Μαζί τους επίσης οι τραπεζουπάλληλλοι (ΟΤΟΕ) και  οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ.Την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς ανεβαίνουν στις έδρες έως τις 10:00 το πρωί.
 Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τρίτη το Μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ταλεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ. Στη 48ωρη συμμετέχουν επίσης ΟΣΕ και Προαστιακός. Χειρόφρενο έχουν τραβήξει τα ταξί από τις 5 το πρωί της Δευτέρας έως τις 5 το πρωί της Τετάρτης.  Την Τετάρτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορείακαι τα τρόλεϊ ενώ μετρό, τραμ και ηλ.σιδηρόδρομος θα λειτουργήσουν κανονικά.
 Ο ανήφορος μεγάλος για όλους. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι όλης της χώρας βγάζουν την τελευταία κραυγή αγωνίας. Τα προς ψήφιση νέα μέτρα, αμφιβόλου απόδοσης για ακόμη μία φορά, είναι δυσβάσταχτα για κάθε νοικοκυριό. Οι διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για τις τελευταίες μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν πείθουν κανένα. Το οικονομικό αδιέξοδο πληγώνει και βασανίζει τον κάθε Έλληνα. Δοκιμάζει τις αντοχές και την υπομονή του. Εκείνο όμως που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι κάθε οικογένεια έχει χάσει «όσο λίπος διέθετε»! Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
 Είμαι σίγουρος ότι και αυτές οι κινητοποιήσεις θα είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για ακόμη μία φορά. Οι ψίθυροι και οι «ηθικές αναστολές» δεν θα αποτρέψουν την ψήφιση των νέων μνημονιακών μέτρων από τη Βουλή. Έστω και οριακά το «πακέτο» θα περάσει. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα εφαρμοστεί. Η κοινωνία έχει πλέον τόση «λιποδυστροφία» που δεν μπορεί να βγάλει ούτε «ξύγκι».
 Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί πουθενά. Οι καταστροφικές συνέπειες, με μορφή ντόμινο, θα αγγίξουν μία μία κάθε χώρα-μέλος της Ένωσης. Κανένας δείκτης της οικονομίας δεν έχει συμμαζευτεί ενώ αντίθετα κοινωνικοί δείκτες έχουν πάρει την κατιούσα. Μηδέν ανάπτυξη, ανεργία στα ύψη, ρευστότητα μηδέν, εγκληματικότητα ακμάζουσα, περίθαλψη στο ναδίρ, παιδεία σε κρίση.
 Δεν είναι στραβός …ο γυαλός. Μάλλον στραβά αρμενίζουμε!