Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Πατριωτικό καθήκον η επαναγορά χρέους - Εγκαιρη εκταμίευση θέλουν ΕΕ, ΔΝΤ


Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η έγκαιρη καταβολή του πρώτου τμήματος της δόσης τον Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που δεν θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει εάν η επιτυχής επαναγορά του χρέους απαιτεί όρο και προϋπόθεση για την εκταμίευση των δανειακών ποσών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ξεφύγει από την ύφεση», ενώ περιγράφοντας το κλίμα της προχθεσινής συνεδρίασης υπεστήριξε ότι «η Ελλάδα είχε μόνο συμμάχους».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», καθώς «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε και εξήγησε:
«Για να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία πρέπει να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει αργήσει».
Οσον αφορά στην καταβολή της δόσης ο κ. Στουρνάρας, διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευσή της θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί (ενδεχομένως, είπε και από έσοδα αποκρατικοποιήσεων) περιέγραψε τον εθελοντικό τουχαρακτήρα και σημείωσε: «Πρέπει όμως να πετύχει γιατί ο στόχος αυτός συμβάλει στην μείωση του χρέους. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει».
Από το επιτελείο του Υπουργού πάντως που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου και ρωτήθηκε σχετικά, διαψεύστηκε ότι η χρηματοδότηση της επαναφοράς χρέους θα γίνει μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως ρητή δέσμευση που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup τα περαιτέρω μέτρα απομείωσης του χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα.
Ερωτηθείς από τον οικονομικό συντάκτη του Εθνους, Κώστα Τσαχάκη, κατά πόσον η ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη δόση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του debt buy back (επαναγορά χρέους) ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ΔΝΤ πάντως η διάθεση και των μεν και των δε είναι η εκταμίευση να γίνει».
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι και τα 10, 6 δισεκατομμύρια του πρώτου τμήματος της δόσης θα διοχετευθούν για τη ρευστότητα της εσωτερικής αγοράς.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η επαναγορά χρέους συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να τοποθετηθεί αρκούμενος να επαναλάβει: «Πρέπει να πετύχει. Τελεία και παύλα, δεν θέλω να υπεισέλθω αν είναι όρος ή όχι».
Για τη διαδικασία καταβολής των τριών υπο - δόσεων του α΄τριμήνου του 2013 ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι αυτά θα εκταμιεύονται όχι στη βάση μίας έκθεσης της τρόικας αλλά με έλεγχο των σημείων τήρησης του Μνημονίου.
Οσον αφορά την επιλογή των Morgan Stanley και Deutsche Bank στη διαδικασία επαναγοράς χρέους, το επιτελείο του Υπουργού (που απέφυγε πάντως να κατονομάσει τά δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) περιέγραψε ουσιαστιικά τον ρόλο τους ως «συμβουλευτικό» με σκοπό να διευκολυνθεί σε διεθνές επίπεδο το όλο πρόγραμμα.
Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βαθμό δυσκολίας των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως σημείωσε, στο τελευταίο Eurogroup έπρεπε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα ελάμβανε υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα όλων των κρατών της ευρωζώνης. Ο συμβιβασμος που εν τέλει προέκυψε είναι «θετικός» για την Ελλάδα, απεφάνθη ο Υπουργός Οικονομικών.
"Εθνος"