Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας μας υποδέχεται



Από τις 15 Νοεμβρίου και για δέκα μέρες, θα διεξαχθεί το επετειακό 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια. Τα επίσημα εγκαίνια του θεσμού θα γίνουν στο «Άστυ» με την πολλά υποσχόμενη “Anna Karenina”  του Joe Wright. Στον ομώνυμο, πρωταγωνιστικό ρόλο δεν είναι άλλη από την αγαπημένη του σκηνοθέτη Keira Knightley.

Το Πανόραμα περιλαμβάνει ταινίες σε πρώτη προβολή, μεταξύ άλλων και οι ελληνικές «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου» και «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά.
Όσο για το διαγωνιστικό τμήμα, το πολυπόθητο βραβείο διεκδικεί ο Raul Riz με το “La Noche de Enfrente”, ο Miroslav Momcilovic με το “Death of a Man in the Balkans” και ο Hafsteinn Gunnar Sigurosson με την ήδη βραβευμένη κωμωδία του “Either Way”. Η «10ηΜέρα» του Βασίλη Μαζωμένου που αφορά τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης και «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, είναι οι ελληνικές υποψήφιες ταινίες για το βραβείο.
Η κριτική επιτροπή φέτος αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και την Κατερίνα Μαραγκουδάκη, διευθύντρια φωτογραφίας.
Επιπλέον, το Πανόραμα διοργανώνει και πολλά αφιερώματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως το άκρως επίκαιρο «Ο Νεοναζισμός στο Σινεμά», με ταινίες γνωστές στο ευρύ κοινό όπως το “American History X” του Tony Kaye. Αφιέρωμα θα υπάρξει και για τις Ταινίες Τρόμου όπως και για το Νέο Τούρκικο Σινεμά. Θα προβληθούν Ταινίες Γουέστερν αλλά και επιλογές από τον Κυπριακό Κινηματογράφο όπως το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη ενώ το αφιέρωμα στους Έλληνες της Διασποράς θα εστιάσει σε προσωπικότητες όπως Ελία Καζάν και ο Τζων Κασσαβέτης. Τέλος, θα προβληθούν οι 15 μικρού μήκους ταινίες φιναλίστ των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.