Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

“Οι Ελληνίδες δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα γέννας”


Συνέντευξη του Νικήτα Κανάκη, Προέδρου του δικτύου «Γιατροί του κόσμου», φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», με θέμα την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Ο Κανάκης περιγράφει την κρίση στην Ελλάδα, που δεν πια μόνο οικονομική αλλά και ανθρωπιστική, και θυμίζει πλέον γνώριμες εικόνες από την Αφρική.
Οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν πια ούτε καν την βασική περίθαλψη. Βρέφη πάσχουν από αφυδάτωση και φεύγουν από το μαιευτήριο χωρίς καν τις απαραίτητες ενέσεις, παιδιά υποφέρουν από πείνα και πολλές γυναίκες δεν αντέχουν οικονομικά τα έξοδα της γέννας, ενώ χρονίως πάσχοντες δεν έχουν λεφτά ούτε για τα φάρμακά τους.
Η δραματική αυτή κατάσταση δεν αφορά μόνο στους μετανάστες, όπως πρωτύτερα. Πληγέντες είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των «Γιατρών του κόσμου», σχεδόν οι μισοί Έλληνες, άνθρωποι που έχασαν μετά την κρίση την δουλειά τους, εξάντλησαν τις οικονομίες τους και δεν λαμβάνουν καν επίδομα ανεργίας. Ακόμα και πολίτες που πριν λίγο θεωρούνταν πλούσιοι.
Ο Κανάκης προβλέπει ότι η ανθρωπιστική κρίση θα συνεχισθεί σε βάθος χρόνου, μιας και έχει καταρρεύσει πλήρως το σύστημα υγείας. Πιστεύει μάλιστα, ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, μιας και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει και επίκειται βαρύς χειμώνας με δυσβάσταχτα κόστη θέρμανσης.
Τέλος, ο Κανάκης θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση κρατική παρέμβαση, ώστε να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης, τουλάχιστον για τα μικρά παιδιά, ενώ καλεί σε βοήθεια και τους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να στηρίξουν τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες τους.

Ο Πρόεδρος των «Γιατρών του κόσμου» χτύπησε λοιπόν, το καμπανάκι όσο πιο δυνατά του επιτρέπει η θέση του. Απομένει να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε ένας από εμάς, ιδίως εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να απαλύνουν τον πόνο του διπλανού τους, και πάνω από όλους ο κρατικός μηχανισμός, που είναι άλλωστε και ο κύριος υπεύθυνος για την παροχή των στοιχειωδών τουλάχιστον μέσων για την επιβίωση των πολιτών.