Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αποκάλυψη “Reuters” για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών



Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν κοινές μετοχές, ώστε να εξασφαλίσουν το 6% από το 9% του κριτηρίου κεφαλαιακής επάρκειας, που η Κεντρική Τράπεζα θα θέσει σαν μέσο ανακεφαλαιοποίησής τους.

Οι τράπεζες, που απώλεσαν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους λόγω του κουρέματος, της πενταετούς ύφεσης, αλλά και της κατάστασης στα δάνεια κατοικίας, θα κληθούν να ανακεφαλαιοποιηθούν κατά το υπόλοιπο ποσοστό μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών.
Η Αθήνα προσπαθεί να ολοκληρώσει τους όρους της συμφωνίας ανακεφαλαιοποίησης πριν ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας συναντηθεί με την ελληνική ένωση τραπεζών αργότερα την Δευτέρα.
Το σχετικό έργο έχει ανατεθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
«Θα χρειαστεί να εκδώσουν κοινές μετοχές, ώστε να εκπληρώσουν το κριτήριο κεφαλαιακής επάρκειας .. ο ιδιωτικός τομέας θα χρειαστεί να καλύψει τουλάχιστον 10% αυτής της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να έχει περιορισμένο δικαίωμα ψήφου στις μετοχές», όπως αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.
Οι νυν μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να συνδράμουν στην ανακεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να αποτρέψουν την κυβέρνηση από το να αποκτήσει τον έλεγχο τους. Αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% των εκδοθησομένων κοινών μετοχών, το ΕΤΧΣ θα αγοράσει το υπόλοιπο τμήμα και θα έχει περιορισμένο δικαίωμα ψήφου.
Αντίθετα, αν οι ιδιώτες μέτοχοι δεν πετύχουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, το ΕΤΧΣ θα αποκτήσει πλήρες δικαίωμα ψήφου επί των κοινών μετοχών, κάτι που ισοδυναμεί με κρατικοποίηση των τραπεζών.