Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Μόνο μία παραγγελία στη Θεσσαλονίκη!


Η μόνη παραγγελία για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, που έγινε μέχρι χθες στη Θεσσαλονίκη, ήταν από διαχειριστή πολυκατοικίας επί της οδού Νικηφόρου Φωκά στο κέντρο, γεγονός που προμηνύει ότι οι φετινές παραγγελίες θα είναι μειωμένες στο ελάχιστο, σε σχέση με πέρσι.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει «παγώσει» την αγορά και προκαλεί την αντίδραση του κλάδου των εμπόρων καυσίμων, οι οποίοι απειλούν ότι δεν θα ξεκινήσουν την διανομή πετρελαίου θέρμανσης από την ερχόμενη Δευτέρα, εάν δεν γίνουν βελτιωτικές κινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μάλιστα, χθες το πρωί, βενζινοπώλες και διακινητές της Θεσσαλονίκης, παρέταξαν τα βυτιοφόρα τους απέναντι από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (φωτ.), ενώ κατέθεσαν και ψήφισμα στον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος έχει ήδη κάνει παρέμβαση για το ζήτημα. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στην Αθήνα, όπου οι επαγγελματίες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Υπουργείου Οικονομικών.
«Η κατανάλωση θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% εάν είναι βαρύς ο χειμώνας, ενώ εάν είναι ήπιος θα έχουμε πτώση 70% και οι παραγγελίες θα είναι της τάξης των 150-200 λίτρων σε κάθε οικοδομή. Ζητάμε να μην αυξηθεί ο ειδικός φόρος», αναφέρει στη «Μ» ο Θεμιστοκλής Κιουρτζής, πρόεδρος του σωματείου εμπόρων καυσίμων Θεσσαλονίκης και εξηγεί ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης συμμετέχει στο λαθρεμπόριο σε ποσοστό 10%. Η αύξηση της τιμής θα επιφέρει έξαρση της παραβατικότητας με τη συμμετοχή του καταναλωτή, που θα προτιμά να αγοράσει 1.000 λίτρα χωρίς απόδειξη παρά να δίνει 1.400 ευρώ με απόδειξη. Οι έντιμοι επαγγελματίες θα σβήσουν και θα κυριαρχήσουν οι φοροφυγάδες. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισροών- εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων». «Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να πατάξει το λαθρεμπόριο, τιμωρεί τον συνταξιούχο που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις υψηλές τιμές. Επίσης, δεν θα έχουμε ισονομία, αφού ο Βορειοελλαδίτης θα επιβαρύνεται περισσότερα από έναν Ροδίτη», σύμφωνα με τον Ιωάννη Αγάντα, πρόεδρο του σωματείου εμπόρων υγρών καυσίμων «Ο Άγιος Δημήτριος».
Στην Αθήνα, εκπρόσωποι των βενζινοπωλών είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος ζήτησε να απαντήσει στα αιτήματά τους την Δευτέρα. Εκείνοι απάντησαν ότι αν δεν πάρουν απάντηση μέχρι αύριο, δεν θα ξεκινήσουν την διανομή πετρελαίου θέρμανσης και έτσι ορίστηκε αύριο νέα συνάντηση των δύο πλευρών.
Εντωμεταξύ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ. Αντίθετα, το πετρέλαιο κίνησης προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο.