Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΠΙΕΡΙΑ Μειώστε τις τιμές… με μαθηματικό τύπο


Εφαρμογή μαθηματικού τύπου για τον καθορισμό των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ώστε να μην ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, ζητούν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ).

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

 «Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα. Για παράδειγμα το γάλα έχει φτάσει στο 1,45 ευρώ. Εμείς ως Ομάδα συλλέγουμε στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών, πριν να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δράση», αναφέρει στη «Μ» ο πρωτεργάτης της Ομάδας Ηλίας Τσολακίδης και εξηγεί: «Έτσι είδαμε πως υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου υπολογίζεται η τελική τιμή του γάλακτος στο σούπερ μάρκετ πάνω στην αρχική τιμή που αγοράζει η γαλακτοβιομηχανία από τον κτηνοτρόφο. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι 49,5% η αγορά από τον κτηνοτρόφο, 3,5% η συσκευασία, 2,2% η μεταφορά, 3,5% η ανακύκλωση συσκευασίας και προστίθενται διάφορα ποσοστά κέρδους. Εδώ στην Ελλάδα θέλουμε να μας πει το κράτος με ποιον τύπο διαμορφώνεται η τιμή και πώς γίνεται το γάλα από 45 λεπτά του παραγωγού να φτάνει στο 1,45 ευρώ στο ράφι, όταν στη Γερμανία βρίσκουμε γάλα με 80 λεπτά το λίτρο. Στη χώρα μας καταναλώνονται 700 εκατ. λίτρα γάλακτος το χρόνο. Εάν μπαίνει καπέλο 30 λεπτών σε κάθε λίτρο, τότε τα επιπλέον χρήματα που καρπώνονται οι γαλακτοβιομηχανίες είναι 21 δισ. ευρώ».
«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 450.000 οικογένειες που δεν έχουν αύριο. Δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο και ζουν από επιδόματα και φιλανθρωπικές ενέργειες. Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι να μην μπορεί μία οικογένεια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες της. Τα μέλη της, ειδικά τα παιδιά, αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Και όμως οι τιμές των σούπερ μάρκετ παραμένουν στα ύψη. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια», καταγγέλλει η ΕΟΔνΠ.

Γεμάτα καροτσάκια στα ταμεία
Η επόμενη δράση που ετοιμάζει η ΕΟΔνΠ ονομάζεται «Αφήστε το στο ταμείο» και είναι ανάλογη με αυτή που είχε γίνει προ διετίας. Η Εθελοντική Ομάδα θα καλέσει τους καταναλωτές να γεμίσουν τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ με προϊόντα που τους είναι απαραίτητα και στη συνέχεια να τα εγκαταλείψουν μπροστά στα ταμεία, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για τις τιμές. Η δράση αυτή ωστόσο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, που ταλαιπωρήθηκαν με την επανατοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια. Σήμερα, στις 10 το πρωί, η ΕΟΔνΠ καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, όπου θα επανασυγκροτηθεί μία συντονιστική επιτροπή και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η δράση «Άφησε το στο ταμείο» θα γίνει το επόμενο Σάββατο.