Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο Ολάντ απαιτεί άμεση λύση για την Ελλάδα



ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
Σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει η Süddeutsche Zeitung, κεντρικός στόχος του Hollande είναι να αναζωογονήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα μάτια των πολιτών της και να την κάνει σε αυτούς πιο αγαπητή. Οι προτάσεις του όμως, που στοχεύουν σε μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, έχουν ως επίκεντρο και την Ελλάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστηρίζει την μερική κοινοτικοποίηση του ελληνικού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων και την λήψη αποφάσεων, το αργότερο ως το τέλος του έτους, που θα οριστικοποιήσουν την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες του νότου, αναπτυξιακή προοπτική, παράλληλα με τα υφιστάμενα μέτρα λιτότητας, ενώ απαίτησε περισσότερη αλληλεγγύη και τόνωση της εσωτερικής ζήτησης από τα ισχυρότερα κράτη, προφανώς εννοώντας την Γερμανία. Εξάλλου, δηλώνει πως αναλαμβάνει να καταστήσει την Γαλλία ως τον φορέα που θα υποδείξει εναλλακτικές της λιτότητας πολιτικές, καθώς θεωρεί την ύφεση το ίδιο επικίνδυνη με την υπερχρέωση.
Κατά τ’ άλλα, η Ευρώπη του Hollande  θα έχει περισσότερες από μία ταχύτητες, έτσι ώστε να επιτρέπεται η στενότερη συνεργασία σε μικρότερες ομάδες κρατών, όπως γίνεται και σήμερα με το Eurogroup. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντώνται μία φορά το μήνα, οι εξουσίες του προέδρου του Eurogroup θα ενισχυθούν και η θητεία του θα επιμηκυνθεί.
Οι προτάσεις Hollande είναι βέβαιο πως δεν θα ηχήσουν πολύ ευχάριστα στο Βερολίνο, όπου ιδέες, που περιέχουν τις λέξεις «ευρωομόλογο» ή «κοινοτικοποίηση του χρέους» εξακολουθούν να απορρίπτονται άνευ συζητήσεως. Ωστόσο, οι θέσεις του για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη γερμανική μεταστροφή ως προς την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αφήνουν να εννοηθεί πως επίκεινται κεντρικές αποφάσεις στην Ε.Ε. που θα άρουν οριστικά την αβεβαιότητα για την χώρα.