Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εκδήλωση υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 2012 (11 Οκτωβρίου), οργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείπνο εργασίας με θέμα «Πρόληψη τύφλωσης: Οδικός χάρτης δράσης στην Ευρώπη. Πού βρίσκεται η Ευρώπη στην εφαρμογή της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία (WHO) σχετικά με την πρωτοβουλία "Vision 2020"».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ευρωβουλευτές, ιατροί και ερευνητές οφθαλμολογίας, εκπρόσωποι ιατρικών οργανώσεων και ασθενών.
Ο αριθμός των ατόμων που έρχονται αντιμέτωποι με παθήσεις των ματιών αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Περίπου 314 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με προβλήματα όρασης. Η τύφλωση αποτελεί συχνά επιπλοκή άλλων ασθενείων και πολλές φορές συνδέεται άμεσα με την ηλικία του παθόντα. Μεταξύ των κύριων αιτιών τύφλωσης είναι ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα. Το φαινόμενο της τύφλωσης έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στα εθνικά συστήματα υγείας όσο και στην κοινωνία στο σύνολό της. Σχεδόν ένας στους 30 Ευρωπαίους αντιμετωπίζει απώλεια όρασης και το 75% των ατόμων με μερική όραση είναι άνεργοι. Οι περιπτώσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το δημογραφικό πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη και κατ' έπεκταση η γήρανση του πληθυσμού.
Ωστόσο, η τύφλωση μπορεί να προληφθεί εάν διαγνωσθεί σε πρώιμα στάδια. Η πρόληψη είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση της υγειονομικής περίθαλψης. Στην πραγματικότητα, το 50% των περιπτώσεων τύφλωσης στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί. Η ασθένεια αυτή, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Η πρωτοβουλία "Vision 2020" θέτει σαν στόχο την εξάλειψη των ιάσιμων φαινομένων τύφλωσης έως το 2020 καθώς και την καθοδήγηση και την τεχνική υποστήριξη σε χώρες που έχουν υιοθετήσει επίσημα ανάλογη στρατηγική.
 «Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τις παθήσεις των ματιών είναι αξιόλογη και θα πρέπει να ενισχυθεί. Ειδικά αν αναλογιστούμε τις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και ατομικές συνέπειες που έχουν. Δυστυχώς, το να ελέγξει κανείς την υγεία των ματιών του δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τους περισσοτέρους ανθρώπους, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθώς άλλες παθήσεις, όπως καρδιακές, αναπνευστικές, κλπ, θεωρούνται πολύ πιο σοβαρές από τις ασθένειες που σχετίζονται με την όραση. Σωστή ενημέρωση και πρόληψη είναι απαραίτητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων και τη στήριξη των ατόμων που έρχονται αντιμέτωπα με αυτές. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί, βέβαια, και η ενίσχυση της έρευνας στις ιατρικές επιστήμες. Η ΕΕ, στα πλαίσια των συζητήσεων για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» βάζει την έρευνα σε θέματα υγείας ως προτεραιότητα δεδομένης της πολύτιμης συμβολής τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων» ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.