Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Από πότε έγιναν οι Έλληνες ρατσιστές;


Η  Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση της για τους Πρόσφυγες, ανέφερε ότι τα επίπεδα ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα και οι Αρχές κάνουν ελάχιστα για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Η  Ύπατη Αρμοστεία, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ανέφερε ότι καταγράφηκαν 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας εναντίων μεταναστών κατά την περίοδο  Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012. Ενδέχεται όμως τα πραγματικά νούμερα να είναι πολύ υψηλότερα, καθώς πολλοί μετανάστες ίσως φοβήθηκαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα έχουν χτυπηθεί σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες ή μέσα μαζικής μεταφοράς, συνήθως από άντρες ντυμένους στα μαύρα, οι οποίοι κάποιες φορές φορούν κράνη ή μάσκες.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα θύματα προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντέζ και τη Σομαλία.
Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι σε 15 από τα 87 περιστατικά καταγράφεται  χρήση βίας από την Αστυνομία, ακόμη και σε απλούς ελέγχους, ενώ επισημαίνεται ως πολύ μεγάλο πρόβλημα η ανικανότητα ή απροθυμία να ερευνηθούν από την ΕΛ.ΑΣ οι ρατσιστικές επιθέσεις και να συλληφθούν οι δράστες.