Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εμπλοκή στη Βουλή



Σε μείζονα πολιτική εμπλοκή οδηγεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις, μετά την οριακή απόρριψη από το Σώμα του άρθρου 4 του νόμου που κατέθεσε ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο οποίος αποτελείται από έξι άρθρα. Κατά την καταμέτρηση, το άρθρο 4 ψηφίστηκε από 146 βουλευτές, ενώ 121 το καταψήφισαν και 26 δήλωσαν παρόντες.


Στην αρχή, ο εκτελών χρέη προέδρου του Σώματος κ. Γ. Τραγάκης ανακοίνωσε πως το άρθρο υπερψηφίστηκε. Τελικά, απεδείχθη πως οι 21 παρόντες βουλευτές οφείλουν να προσμετρηθούν και άρα η θετική ψήφος επί του άρθρου θα έπρεπε να φτάσει τον αριθμό 147 για να πλειοψηφήσει.

Κατόπιν τούτου, το άρθρο απορρίπτεται. Η απόρριψή του, προφανώς, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά παράλληλα καταδεικνύει πόσο λεπτές και ρευστές είναι οι ισορροπίες στη Βουλή, όταν μάλιστα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψηφοφορία για τα νέα μέτρα. Είναι επίσης προφανές πως οι λεπτές αυτές ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν ήδη διαταραχθεί αλλά και πως όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατον πλέον να προβλεφθεί η ακριβής συμπεριφορά των βουλευτών.

Έπειτα από όλα αυτά, θα είναι εξαιρετικά προβληματική η σχέση του Μαξίμου αλλά και του υπουργού Οικονομικών με το Eurogroup.

«Έκρουσαν» το καμπάνακι

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ενημερώθηκαν την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Το Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί, σύμφωνα με τον «Guardian».

Μετά, θα συναντηθούν ξανά στις 12 Νοεμβρίου, ώστε να εγκρίνουν επισήμως την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών δεν προέκυψαν αποφάσεις για το ελληνικό θέμα, όπως άλλωστε είχαν νωρίτερα καταστήσει σαφές με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς αναμένεται η έκθεση της τρόικας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν και οι διαφωνίες των μελών της τρόικας για τα επόμενα βήματα.

«Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα» ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με την «Deutsche Welle».

«Ο Τραγάκης με προσέβαλε»


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το Προεδρείο της Βουλής ότι… «εκ παραδρομής ψηφίστηκε το άρθρο 4 του νομοσχεδίου ΤΑΙΠΕΔ ενώ τελικά καταψηφίστηκε», έκανε την εξής δήλωση:

«Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της σημερινής κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ιωάννης Τραγάκης, διαβάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το άρθρο 4 ανακοίνωσε ότι έχει υπερψηφιστεί.

Την ίδια στιγμή αντέδρασα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και παρ’ όλο που είχαμε κλειστά μικρόφωνα του φώναξα ότι «αυτό δεν περνάει».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, μου απάντησε από το δικό του ανοικτό μικρόφωνο ότι δεν γνωρίζω τον Κανονισμό, προσβάλλοντάς με και ως Βουλευτή αλλά πάνω απ’ όλα ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Το επίσημο βίντεο της Βουλής που έχουμε στα χέρια μας και έχει αναρτηθεί ήδη στο διαδίκτυο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Μετά από λίγο, η αρμόδια Νομοθετική Διεύθυνση του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι… «εκ παραδρομής προσμετρήθηκε ως υπερψηφισμένο το άρθρο 4, ενώ έχει καταψηφιστεί».

Σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, στις 19.00 το απόγευμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Θέμα συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι οι 15 βουλευτές που δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή του κόμματος κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή.

To χρονικό της επίμαχης ψηφοφορίας

«Παρών» στην επίμαχη τροπολογία -με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου- δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ από την αίθουσα απουσίαζαν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που σχολιάστηκε μέσω Twitter από τον Γιάννη Μανώλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στην ενημέρωση της Ολομέλειας για τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές:

Άρθρο 1: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 2: 148 ΝΑΙ / 139 ΟΧΙ / 6 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 3: 156 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ / 2 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 4: 146 ΝΑΙ / 121 ΟΧΙ / 26 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 5: 158 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ
Άρθρο 6: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 7:Τροπολογία: 136 ΝΑΙ / 143 ΟΧΙ / 14 ΠΑΡΟΝΤΕΣ




Οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τα άρθρα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στη Χρυσή Αυγή και στο ΚΚΕ.

Από το ΠΑΣΟΚ «παρών» στο άρθρο 4 δήλωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ψήφισε «ΟΧΙ» στην τροπολογία που εντάσσει ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.  Εκτός αυτής της γραμμής βγήκαν οι βουλευτές: Δ. Κρεμαστινός, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραΐτης, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος, Μ. Κασσής Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Τριαντάφυλλος, Π. Δήμας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Λοβέρδος, Αν. Γκερέκου.

Επίσης, 11 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν το 2ο άρθρο. Συγκεκριμένα,
οι κ.κ. Κακλαμάνης, Μπόλαρης, Κασσής, Δριβελέγκας και η κα Τζάκρη, «Παρών» ψήφισαν οι Μωραΐτης, Ντόλιος, Παραστατίδης, Σκανδαλίδης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν τα άρθρα 2, 3, 5, ενώ στην τροπολογία δήλωσαν «παρών». Ο κ. Βουδούρης είπε ΟΧΙ στα άρθρα 2-3-5 και ΝΑΙ στα 1-4-6, «Παρών» στο άρθρο 7. Διαφοροποιήθηκε ο κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος καταψήφισε τα άρθρα 2,3,5, ψηφίζοντας όμως την τροπολογία.

Aναλυτικά:

Άρθρο 1 

Περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015

Άρθρο 2

Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών, Ραφήνας

Άρθρο 3

Ρυθμίζονται θέματα αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών συναφή με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο

Άρθρο 4

Ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας. Στην υποπαράγραφο 5 αναφέρεται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες. Σε αυτό το σημείο παρουσιάστηκε εμπλοκή.





Τροπολογία (Άρθρο 7) Εμπεριέχει τη ρύθμιση για την ένταξη του ασφαλιστικό ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων.

Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 5,2% του ΑΕΠ για το 2013 έναντι 4,2% που προέβλεπε το προσχέδιο.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,8%, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 189,1% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 179,3%.

Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013, και να διαμορφωθεί στο 22,8% (σε εθνικολογιστική βάση) του εργατικού δυναμικού, κυρίως λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 2,1%.

Ανάπτυξη για την Ελλάδα τo 2014 

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2016 που παρουσίασε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα αναμένεται να βγει το 2014 από την εξαετή ύφεση καταγράφοντας ανάπτυξη 0,2%.

Το σχέδιο, που υποβλήθηκε στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό για το 2013, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για το 2016, δυο χρόνια αργότερα από τον αρχικό στόχο που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα διαμορφωθεί στο 191,6% το 2014, προτού μειωθεί στο 184,9% του ΑΕΠ το 2016.

zougla.gr