Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Θα δει Λαγκάρντ ο Σαμαράς;



REPORTER
Μετά τις τελευταίες, θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις, όπως προκύπτουν από την απόφαση των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την Αθήνα, η προσοχή στρέφεται πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις επόμενες κινήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ δέχεται εισηγήσεις να επισκεφτεί την Ελλάδα, επιχειρώντας και να αλλάξει την εικόνα του Ταμείου στην ελληνική κοινή γνώμη. Στην Ουάσινγκτον έχουν σχεδόν μετανιώσει που σταμάτησαν την ενημέρωση μέσω του Τύπου, επειδή το ήθελαν οι Ευρωπαίοι της Τρόικας. Έτσι τα… πυρά δέχεται κυρίως ο Πολ Τόμσεν, την ώρα που η Ευρώπη είναι ο βασικός δανειστής της Ελλάδας και κατά συνέπεια ο Ματίας Μορς έχει τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως δεν αποκλείεται, εφόσον η Λαγκάρντ αποδεχθεί τις εισηγήσεις, η συνάντηση να γίνει στην Ουάσινγκτον ή και σε τρίτο μέρος εκτός των Αθηνών.
Είναι γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ξεπεράσει κάθε όριο χρηματοδοτικής στήριξης χώρας, με βάση το καταστατικό του. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει “στοίχημα” και σε καμία περίπτωση το Ταμείο δεν πρόκειται να αποδεχθεί “αποτυχία” του.
Η Λαγκάρντ αναμένεται μάλιστα να εμμείνει στην υπόθεση OSI, ακόμη κι αν χρειαστεί να υποχωρήσει για μερικούς μήνες.