Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Το τέλος μιας σχέσης (λατρείας)


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Το χαμόγελο στα χείλη της Κριστίνα Κίρχνερ άρχισε να «συννεφιάζει». Να γίνεται λιγότερο αυθόρμητο. Και σίγουρα, να έχει μικρότερη διάρκεια. Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ βλέπει τη σχέση λατρείας που είχε καταφέρει να οικοδομήσει με την κοινωνία της χώρας της, να χάνεται. Και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2011, η Κριστίνα Κίρχνερ είχε καταφέρει να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Αργεντινής, για μια δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, συγκεντρώνοντας μάλιστα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 53%.
Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά αποδοχής της στην κοινή γνώμη υποχωρούν εντυπωσιακά, καθώς μόλις το 30% των πολιτών εξακολουθεί να την εμπιστεύεται, και να συμφωνεί με τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Το σημείο καμπής στη σχέση της Κριστίνας Κίρχνερ με τους πολίτες της Αργεντινής φαίνεται ότι ήταν η απόφαση να προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας, που εξόργισαν την κοινωνία. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η Αργεντινή πέρασε δύσκολες στιγμές στα… χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο πρόεδρος ντε λα Ρούα φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου, για να γλιτώσει το λιντσάρισμα.
Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια παράμετρος που εξηγεί το «διαζύγιο» Κίρχνερ-εκλογικού σώματος: Η πρόθεσή της να δρομολογήσει την Αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί Πρόεδρος της Αργεντινής για 3η θητεία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατό.
Αυτή η κίνηση της Κίρχνερ ερμηνεύτηκε ως απτή απόδειξη εξουσιομανίας, και η Αργεντινή της γύρισε την πλάτη.