Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τα «διαμάντια» του Βορρά. Σημαντικές επιχειρηματικές μονάδες που εδρεύουν στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης


Ρεπορτάζ: Τίμος Φακαλής  

Παρά την πρωτοφανή κρίση και τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της χώρας, όποτε κι αν έρθει η ώρα. Προφανώς, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αναμένεται να βρεθούν οι δυναμικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται παντού, σε κάθε περιοχή της χώρας. Εταιρίες που ίσως δεν τις γνωρίζουν πολλοί, αλλά δίνουν ζωή και δουλειά σε ολόκληρες περιοχές. Ο «ΑτΚ» κατέγραψε κάποιες (ασφαλώς υπάρχουν πολύ περισσότερες) από αυτές τις επιχειρήσεις - «διαμάντια» που εδρεύουν στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το δυναμικό που υπάρχει στην ελληνική περιφέρεια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νομός Ημαθίας
1. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ενα μικρό παντοπωλείο που άνοιξε στη Βέροια το 1949 ο Νίκος Αρβανιτίδης αποτέλεσε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΒΕΕ. Σήμερα η εταιρία αριθμεί 170 καταστήματα, με παρουσία στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, απασχολώντας περίπου 2.000 εργαζομένους. Τα προηγούμενα χρόνια προηγήθηκε η εξαγορά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Γαλαξίας ΑΒΕΕ, Αξονας ΑΒΕΕ και ΑΣΕΛΕ ΑΕ, ενώ από το 2002 συμμετέχει στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ. Ο κύκλος εργασιών της το 2010 άγγιξε τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ στα άμεσα πλάνα της επιχείρησης βρίσκεται η περαιτέρω γεωγραφική της επέκταση.
2. ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΑΒΕΕ
Μετρώντας πάνω από 65 χρόνια στο χώρο των νωπών αγροτικών προϊόντων, η εταιρία ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΑΒΕΕ κατέχει πρωτεύουσα θέση στη διαλογή, συσκευασία και εμπορία φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε ιδιόκτητη έκταση 100.000 τετρ. μέτρων στη Νάουσα η εταιρία λειτουργεί υπερσύγχρονη μονάδα, διαθέτοντας 44 ψυκτικούς θαλάμους συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων, ειδικούς θαλάμους για ψύξη και συντήρηση πράσινων μπανανών, καθώς και επτά θαλάμους ειδικά κατασκευασμένους για τον αποπρασινισμό και την ωρίμανσή τους. Απασχολεί συνολικά 440 άτομα, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2010 ανήλθε στα 32 εκατ. ευρώ.
3. ΦΙΛΟΞΥΛ ΑΕ
Σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επίπλου της Ημαθίας εξελίσσεται η ΦΙΛΟΞΥΛ ΑΕ, επεκτείνοντας συνεχώς τις πωλήσεις της τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Μ. Ανατολής. Ιδρύθηκε το 1965 από τον Μιχάλη Φύκατα, έχοντας ως κύριο αντικείμενο την κιβωτιοποιία. Σήμερα δραστηριοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που ξεπερνούν τα 100.000 τ.μ. Διαθέτει μεγάλη γκάμα σχεδίων και αποχρώσεων, επενδυμένες επιφάνειες με καπλαμά, μελαμίνες, πάγκους και πορτάκια κουζίνας direct postforming. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 14 εκατ. ευρώ το 2010, σημειώνοντας μείωση 10% σε σχέση με το 2009.

Νομός Κιλκίς
1. ΕΛΒΙΑΛ ΑΕ
Με ετήσια παραγωγική ικανότητα 18.000 τόνων αλουμινίου και ρομποτική αποθήκη προφίλ δυναμικότητας 2.000 θέσεων, η ΕLVIAL ΑΕ αποτελεί μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ και κουφωμάτων αλουμινίου. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1990 από τον Δημήτρη Τζίκα και το 2004 καθιερώθηκε ως η πρώτη εταιρία με πιστοποιημένα και ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου αντιδιαρρηκτικής προστασίας. Διαθέτει ιδιόκτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε έκταση 160 στρεμμάτων στο Κιλκίς. Την τελευταία δεκαετία επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της μέσω θυγατρικών στα Βαλκάνια, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2010 άγγιξε τα 35 εκατ. ευρώ.
2. EPSILON - EPSILON ΑΕ
Πλάκες επίστρωσης και κυβόλιθους παράγει η εταιρία EPSILON - EPSILON ΑΕ. Ιδρύθηκε το 1963 από τον Ελεύθεριο Βουζουλίδη, ο οποίος δημιούργησε και το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κισσηρότουβλων στη Βόρεια Ελλάδα. Από το 2008 λειτουργεί νέα μονάδα παραγωγής στο Λεβεντοχώρι Κιλκίς, μια από τις πιο σύγχρονες παγκοσμίως. Η εταιρία συμμετέχει τακτικά σε εκθέσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ενώ από το 2003 αναπτύσσει έντονα το δίκτυο πωλήσεών της στις βαλκανικές χώρες. Τα τελευταία δύο χρόνια παράγει μια νέα σειρά 7 λευκών πλακών, κατασκευασμένες από ψυχρά υλικά.
3. MeDIPAC - Θ. Καζαντζίδης ΑΕ
Η μοναδική παραγωγική μονάδα κατασκευής χειρουργικών ραμμάτων στην Ελλάδα λειτουργεί στη βιομηχανική περιοχή του νομού Κιλκίς. Πρόκειται για τη MeDIPAC - Θ. Καζαντζίδης ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1987. Από το 1989 έχει συνάψει αποκλειστικές συμβάσεις για τα προϊόντα της με πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια εξυπηρετεί πάνω από 90 ελληνικά νοσοκομεία, ενώ εξάγει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η εταιρία απασχολεί σε μόνιμη βάση 30 άτομα.

Νομός Πέλλας
1. ΣΟΥΛΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας υλικά συσκευασίας φρούτων και λαχανικών, όπως κουπάκια, διχτυωτές τσάντες, χάρτινα και πλαστικά τελάρα, η ΣΟΥΛΗΣ ΑΒΕΕ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρίες του νομού Πέλλας. Ιδρύθηκε το 1971 από τον Χρυσόστομο Στόγιο, διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις 55.000 τ.μ. και από το 1997 επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, πολλαπλασιάζοντας τους αποθηκευτικούς χώρους της. Μετά το 2000 ξεκινά διεθνείς συνεργασίες με ιταλικές, αγγλικές, ισπανικές και ολλανδικές εταιρίες. Ο τζίρος της διαμορφώθηκε το 2010 στα 21 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κάμψη 11% σε σχέση με το 2009.
2. ΝΕΑ ΕΞΦΡΟΥΤ ΑΒΕΕ
Εξάγοντας, μεταξύ άλλων, ετησίως πάνω από 8.000 τόνους πορτοκάλια, 4.000 τόνους κεράσια, 3.000 τόνους ροδάκινα και 1.500 τόνους λευκά και βιολέ σπαράγγια, η ΝΕΑ EXFRUT ΑΒΕΕ κυριαρχεί στο χώρο της τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας φρέσκων φρούτων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1956 από τον Χρήστο Σέξτο και οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε 10.000 τ.μ. στη Σκύδρα. Η εξαγωγική δραστηριότητά της απλώνεται στις αγορές της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης. Ο κύκλος εργασιών της άγγιξε το 2010 τα 18 εκατ. ευρώ.
3. ΑΛΤΕΡΡΑ ΑΕ
Ανηθο, μαϊντανό, ραδίκια, καρότα, μπάμιες, ροδάκινα και κεράσια είναι μερικά από τα λαχανικά και φρούτα που παράγει, καταψύχει και διαθέτει στο εξωτερικό μία από τις πιο δυναμικές εταιρίες της Πέλλας, η ΑΛΤΕΡΡΑ ΑΕ. Ιδρύθηκε το 2002 και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, με την παραγωγικής της δυναμικότητα να ανέρχεται σε 15.000 τόνους ετησίως. Το 2005 δημιούργησε μονάδα επεξεργασίας και βαθιάς κατάψυξης σε ιδιόκτητο οικόπεδο 60.000 τ.μ., στην περιοχή των Γιαννιτσών Πέλλας. Σήμερα η εταιρία απασχολεί 40 μόνιμους και 400 έκτακτους υπαλλήλους.

Νομός Πιερίας
1. Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ
Το μεγαλύτερο αυτοματοποιημένο σφαγείο στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει η πτηνοτροφική μονάδα ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΞΟΧΗΣ ΑΒΕΕ στην Κατερίνη. Το πρώτο πτηνοτροφείο της επιχείρησης δημιουργήθηκε το 1964 από τον Θεμιστοκλή Αμβροσιάδη. Στις αρχές του 1990 η εταιρία δημιούργησε κάθετη βιομηχανική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει υπερσύγχρονα εκκολαπτήρια, πτηνοτροφεία, εργοστάσιο ζωοτροφών και πτηνοσφαγείο. Το 2006 αποκτά εργοστάσιο ζωοτροφών, με την παραγωγή του μύλου να ανέρχεται στους 15 τόνους την ώρα. Διαθέτει δίκτυο διανομής σε πέντε πόλεις, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται και στο εξωτερικό. Στην εταιρία εργάζονται σήμερα 200 άτομα.
2. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ OLYMP ΑΕ
Κορυφαία εξωστρεφής εταιρία της Πιερίας παραμένει σταθερά το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς Κωνσταντόπουλος – OLYMP ΑΕ, καλύπτοντας τα τελευταία 20 χρόνια ποσοστό μεγαλύτερο του 95% του τζίρου της από την εξαγωγική της δραστηριότητα. Προωθεί τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται, μεταποιεί και συσκευάζει διάφορες ποικιλίες ελιών, ενώ με βάση αυτήν παράγει τουρσιά, πάστες ελιάς και προϊόντα Antipasti. Ο τζίρος της εταιρίας το 2010 ανήλθε στα 26 εκατ. ευρώ.
3. ΝATIONAL CAN HELLAS
Διαθέτοντας τον πιο εξελιγμένο και πλήρως αυτόματο εξοπλισμό για κοπή, διαμόρφωση, δοκιμή και συσκευασία λευκοσιδηρών δοχείων, η National Can Hellas AE συνιστά μία από τις πλέον σύγχρονες βιομηχανίες παραγωγής δοχείων τροφίμων. Ιδρύθηκε το 1999 στη Μεθώνη Πιερίας και δραστηριοποιείται τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, κατασκευάζει διάφορους τύπους δοχείων για τοματοπολτό, χυμό φρούτων, τόνους σε λάδι, σούπες, φρούτα, λαχανικά και καλαμπόκι. Για το 2010 ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 26 εκατ. ευρώ.

Νομός Σερρών
1. ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΒΕΕ
Μόλις 5 χλμ. από το κέντρο των Σερρών απέχει το νέας οικολογικής τεχνολογίας εργοστάσιο της ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΒΕΕ, στο οποίο παράγονται καθημερινά 3.500 τόνοι γάλακτος και 14.000 τόνοι γιαουρτιού. Η μονάδα παραγωγής παγωτού έχει ετήσια παραγωγική δυνατότητα 9.500 χιλ. τόνων για τη σεζόν του παγωτού και διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους 33.800 κυβικών μέτρων. Από το 2000 ο όμιλος αναπτύσσεται δυναμικά σε περισσότερες από 13 χώρες, πετυχαίνοντας μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,5% (47.907 χιλ € έναντι 47.196 χιλ. €) στη χρήση 2011 έναντι εκείνης του 2010. Σήμερα, απασχολούνται 300 άτομα.
2. ΚΑΝΤΖΑΣ ΣΤ. ΑΒΕΕ
Με ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 24 εκατ. ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια ο όμιλος εταιριών ΚΑΝΤΖΑΣ ΑΒΕΕ εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της σερραϊκής οικονομίας. Ιδρύθηκε το 1977, έχοντας ως αντικείμενο την επεξεργασία και συσκευασία αγροτικών προϊόντων. Το 1985 εγκαινιάζει το πρώτο του σούπερ μάρκετ. Δέκα χρόνια αργότερα, επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του, παράγοντας ψωμί, καθώς και τα παραδοσιακά ζυμαρικά «Το Χωριό». Το 2005 δημιουργεί μονάδα χονδρικής πώλησης και διανομής οπωρολαχανικών, ενώ το 2010 ανοίγει στη Θεσσαλονίκη μια νέα αλυσίδα καταστημάτων, το «Φθηνότοπο». Απασχολεί συνολικά 300 εργαζομένους.
3. ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ
Παράγοντας 250.000 τόνους βιοντίζελ ετησίως από ημιραφιναρισμένο λάδι και διοχετεύοντάς το στα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, η ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ συγκαταλέγεται σε μία από τις πλέον ανερχόμενες εταιρίες του νομού Σερρών. Για την παραγωγή βιοκαυσίμων το 2006 προχώρησε στη σπορά ενεργειακών φυτών σε δικές της εγκαταστάσεις, που ξεπερνούν τα 8.000 στρέμματα. Το 2009, οι καλλιέργειες των ενεργειακών φυτών σε συνεργασία με αγρότες της Βόρειας Ελλάδας αγγίζουν τα 45.000 στρέμματα Η εταιρία διαθέτει σιλό και αποθήκες χωρητικότητας 12.000 τόνων, ενώ ασχολείται μεταξύ άλλων και με την εμπορία και αποθήκευση δημητριακών.

Νομός Χαλκιδικής
1. ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ
Στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας Τσάνταλη έχει περάσει πλέον ο ομώνυμος οινοποιητικός όμιλος, ο οποίος καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρα από το 1890. Διατηρεί αμπελώνες, μεταξύ άλλων, στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής, στο Μετόχι Χρωμίτσας και στη Μαρώνεια. Η ρωσική αγορά έχει εξελιχθεί σε νούμερο δύο προορισμό των εξαγωγών της, πίσω από τη Γερμανία, ενώ άνοιγμα επιχειρεί και στη νότια Κίνα. Συνολικά εξάγει σε 55 χώρες του κόσμου, επιτυγχάνοντας περί το 40% του κύκλου εργασιών του, που το 2011 κυμάνθηκε στα 36-37 εκατ. ευρώ, από τη διεθνή δραστηριότητα.
2. ΛΕΟΝΤΖΙΝΗ ΑΕ
Γράφοντας 25 χρόνια επιτυχημένης ιστορίας στο χώρο της μαζικής εστίασης, η εταιρία ΛΕΟΝΤΖΙΝΗ ΑΕ, που δραστηριοποιείται με το διακριτικό τίτλο ΣΤΟΧΟΣ, εξελίσσεται σε μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων. Διαθέτει κατάλογο με 68 κωδικούς προϊόντων που απευθύνονται σε εταιρίες όπως ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις και κέτερινγκ. Από το 2005 εδρεύει σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Βιομηχανικό Πάρκο, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, ενώ ιδιόκτητος στόλος 14 αυτοκινήτων καλύπτει τις ανάγκες της σε όλη την επικράτεια. Για το 2011 ο τζίρος κυμάνθηκε στα 8,5 εκατ. ευρώ.
3. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΒΕΕ
Υπηρεσίες logistics προσφέρει εδώ και 16 χρόνια η εταιρία ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΒΕΕ, συνιστώντας μία από τις μεγαλύτερες στο νόμο Χαλκιδικής. Διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 3.000 τ.μ., συνολικής ικανότητας 3.900 παλετών και 4 ράμπες φορτοεκφόρτωσης στο Λάκκωμα. Δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καλύπτοντας τις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σήμερα η εταιρία απασχολεί συνολικά 32 άτομα.
Από το 2008 ο τζίρος κυμαίνεται σταθερά στα 6,5 εκατ. ευρώ.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νομός Γρεβενών
1. ALFA WOOD-ΠΙΝΔΟΣ
Αυξάνοντας τον τζίρο της κατά 20% το 2010 (σε σχέση με το 2009) και προωθώντας το 25% της πωλήσεών της μεταξύ άλλων στις αγορές της Αλβανίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Τουρκίας, η εταιρία ALFA WOOD-ΠΙΝΔΟΣ αντιπροσωπεύει επάξια την Ελλάδα στον κλάδο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου. Ιδρύθηκε το 1981 από τους Αντώνη Αδαμόπουλου και Χρήστο Αγοραστό. Το 2000 διεισδύει στα Βαλκάνια, εξαγοράζοντας αντί 7,5 εκατ. δολαρίων τη βουλγαρική βιομηχανία παραγωγής μοριοσανίδας και καπλαμά TICHA AD. Το 2004 εξαγοράζει την εταιρία «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ» και γίνεται ο μοναδικός παραγωγός παραγωγής στην επένδυση ινοσανίδας στην Ελλάδα. Το 2010 ανακοινώνει την εξαγορά της εταιρίας ΣΕΛΜΑΝ ΑΕ αντί 11.000.000 ευρώ.
2. ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ
Παράγοντας κάθε χρόνο 250 τόνους βιολογικού και 600 τόνους συμβατικού τυριού και διαθέτοντας το 80% της παραγωγής σε χώρες της Ευρώπης, η εταιρία ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ δεσπόζει από το 1960 στο νομό Γρεβενών. Το 1996 γίνεται η πρώτη εταιρία στην ελληνική επικράτεια που δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιολογικών γαλακτομικών προϊόντων (τσίλι, μπάτζιος, μανούρι, Ανεβατό, κεφαλογραβιέρα κ.ά.) με το εμπορικό σήμα BIOPAN. Από τότε χτίζει ένα σημαντικό για τη βιολογική γεωργία ολοκληρωμένο αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 90 επιλεγμένα αμιγώς βιολογικά γεωργοκτηνοτροφικά νοικοκυριά και καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα κτηνοτροφικών τροφών.
3. ΕΠΙΛΟΓΗ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΕΕ
Τριάντα δύο υπαλλήλους, 2.500 τ.μ. χώρους πώλησης, 4.400 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους, 6 υποκαταστήματα και 6 εκατ. ευρώ τζίρο το 2010 αριθμεί η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ των Γρεβενών ΕΠΙΛΟΓΗ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΕΕ. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της από ένα μικρό παντοπωλείο τη δεκαετία του 1970. Το 1992 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία, εξαγοράζοντας τρία υποκαταστήματα τοπικής αλυσίδας και από το 1996 εντάσσεται στον ΕΛΟΜΑΣ. Το 2010 κατάφερε να περιορίσει την πτώση του τζίρου που έτρεχε με 6,5%, δημιουργώντας ένα νέο σύγχρονο σούπερ μάρκετ 700 τ.μ. Η εταιρία ακόμη και σήμερα, παρότι ανώνυμη, παραμένει οικογενειακή, διατηρώντας εξολοκλήρου το μετοχικό κεφάλαιο η οικογένεια Παναγιωτίδη.

Νομός Κοζάνης
1. ΗΛΜΑΚ ΑΕΒΕ
Ξεπερνώντας ετησίως από το 1999 τα 50 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, η ΗΛΜΑΚ ΑΕΒΕ πρωταγωνιστεί στην κοζανίτικη οικονομία. Ιδρύθηκε το 1988 από μία ομάδα εμπόρων ηλεκτρικών ειδών της περιοχής, με σκοπό την επίτευξη καλύτερων τιμών αγοράς από τις εταιρίες. Σήμερα αριθμεί 65 μέλη από το νομό Εβρου μέχρι την πόλη του Δομοκού Λαμίας, καλύπτοντας με ένα τουλάχιστον κατάστημα όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Νήσων Αγαίου και Ιονίου. Διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο διανομής προϊόντων με ιδιόκτητα φορτηγά και εγκαταστάσεις, ενώ απασχολεί 13 άτομα προσωπικό.
2. ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ
Με ετήσιο τζίρο που αγγίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τα 50 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια που αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ και παρούσα πιστοληπτική ικανότητα που φτάνει τα 21 εκατ. ευρώ, η ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ συνεχίζει τη σαραντάχρονη αναπτυξιακή της δραστηριότητα στην κατασκευή δημόσιων (οδοποιίας, οικοδομικά, υδραυλικά και ηλεκτρομηχανολογικά) και ιδιωτικών (πολυτελών σπιτιών και πολυκατοικιών) έργων. Διαθέτει ιδιόκτητο σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό αξίας 1,2 εκατ. ευρώ και απασχολεί 150 άτομα μόνιμο και εποχιακό προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται έντονα στην Κύπρο και τα Βαλκάνια μέσω θυγατρικών εταιριών.
3. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ALFA ΑΕΒΕ
Σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία και συνολικά 22 χώρες ταξιδεύουν οι παραδοσιακές κοζανίτικες πίτες ΚΙΧΙ με κρέμα, σπανάκι, τυρί, ανθότυρο και πράσο, της ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ALFA ΑΕΒΕ, τοποθετώντας τη στην πρώτη θέση σε πωλήσεις στον κλάδο ζύμης. Μετρά 40 χρόνια ιστορίας, παράγοντας 150 και πλέον διαφορετικές γεύσεις για σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Διαθέτει ιδιόκτητα υποκαταστήματα πωλήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, εγκαταστάσεις 8.000 τ.μ. και αποθηκευτικούς χώρους 30.000 τ.μ. Σήμερα το προσωπικό της alfa αριθμεί 220 άτομα.

Νομός Φλώρινας
1. ΜΕΤΕ ΑΕ
Εχοντας εξορύξει και ελέγξει ποιοτικά, με αμιγώς ίδια κεφάλαια, περισσότερους από 16.000.000 τόνους λιγνίτη την περίοδο 2003 – 2009, η ΜΕΤΕ (Μεταλλευτική – Εμπορική - Τεχνική) ΑΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας στην εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων. Ιδρύθηκε το 1986 στη Φλώρινα κι έχει πραγματοποιήσει γεωτρήσεις που ξεπερνούν τα 6,46 χιλιόμετρα συνολικά στα λιγνιτωρυχεία Προσηλίου - Πολυρράχου, Αχλάδας, Αταλάντης, Κορώνης και Δράμας. Από το 2007 επεκτείνεται συνεχώς στα Βαλκάνια, ενώ στα άμεσα σχέδιά της βρίσκεται και η αξιοποίηση χαλαζιακών κοιτασμάτων. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 50 μόνιμους και 250 εποχιακούς εργαζομένους.
2. TOTTIS FOODS INTERNATIONAL AE
Εκτοξεύοντας τον τζίρο της τρεις φορές πάνω σε σχέση με το 2009 (από 5 εκατ. ευρώ το 2009, 15,5 εκατ. ευρώ το 2010) και απασχολώντας 350 άτομα προσωπικό, η TOTTIS FOODS INTERNATIONAL ΑΕ αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στο νομό Φλώρινας. Δραστηριοποιείται από το 1984 στην παραγωγή και εμπορία συσκευασμένων σνακ. Σε έκταση 25.000 τ.μ. διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με δυνατότητα ετήσιας παραγωγής τριάμισι εκατομμυρίων κρουασάν, οχτώ χιλιάδων τόνων σνακ ψωμιού και μισό τόνο ανά ώρα τσιπ πατάτας.
3. ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΑΕ
Με σήμα κατατεθέν το δυναμισμό της ποικιλίας Ξινόμαυρο, τα κρασιά της ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΑΕ ταξιδεύουν από τα αμπέλια της στη Φλώρινα και στις πέντε ηπείρους. Δημιουργήθηκε το 1997 από τον Μάκη Μαυρίδη, αμπελουργό τρίτης γενιάς, και τον οινολόγο Αγγελο Ιατρίδη, σε έναν ιδιόκτητο ενιαίο αμπελώνα με έκταση 690 στρεμμάτων και απόδοση για τις περισσότερες ποικιλίες της τάξης των 400-500 κιλών/ στρέμμα. Το οινοποιείο καλύπτει 3.500 στρέμματα και τα κρασιά που παράγει (Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot Μαλαγουζιά κ.ά.) παλαιώνουν σε 870 δρύινα βαρέλια. Το 2010 ο τζίρος κυμάνθηκε στα 4 εκατ. ευρώ.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Νομός Δράμας
1. FHL H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΒΕΕ
Εκατό χιλιάδες τόνους επεξεργασμένου μαρμάρου πρώτης ποιότητας χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί από την FHL - Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΒΕΕ το Grand Mosque στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 50 χρόνων διεθνώς στον κλάδο του μαρμάρου. Παίκτης με διεθνή φήμη, η FHL ιδρύθηκε το 1991 στην Καβάλα και δραστηριοποιείται σε λατομεία στη Θάσο, το Βώλακα και το Νευροκόπι Δράμας. Διαθέτει τρία εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή της Προσοτσάνης και της Δράμας. Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 51 εκατ. ευρώ.
2. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ
Μετρό Αθηνών, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, World trade Plaza, China Overseas Building είναι μερικά από τα εκατοντάδες ανά τον κόσμο αρχιτεκτονικά κοσμήματα της εταιρίας Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες. Δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστων και κατεργασμένων προϊόντων μαρμάρου και γρανίτη τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, με πάνω από το 60% των προϊόντων της να προωθούνται σε περισσότερες από 40 χώρες. Από τα 6 λατομεία που διαθέτει η εταιρία στη Δράμα, την Καβάλα και τη Θάσο εξορύσσονται 6 διαφορετικά υλικά, λευκά και ημίλευκα, εκ των οποίων τα 3 είναι κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα (ARISTON, VENUS και DOLIT). Το 2010 ο τζίρος της αυξήθηκε 20%, αγγίζοντας τα 35,5 εκατ. ευρώ.
3. ΝΕΟΓΑΛ
Φρέσκο γάλα, παραδοσιακά γιαούρτια, ξινόγαλο, κακάο, μαλακά και ημίσκληρα τυριά παράγει, μεταξύ άλλων, η δραμινή βιομηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ. Ιδρύθηκε το 1964 και το μετοχικό της κεφάλαιο συνθέτουν η Ενωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας – Καβάλας, οι παραγωγοί γάλακτος και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας. Κατέχει το 3% περίπου του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πανελλαδικά και τα προϊόντα της διατίθενται στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Αττικής. Η δημιουργία σύγχρονου κέντρου διανομής προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και η γραμμή παραγωγής βιολογικών προϊόντων και σκληρών τυριών βρίσκονται στα πλάνα της εταιρίας. Ο τζίρος της το 2010 άγγιξε τα 17 εκατ. ευρώ.

Νομός Καβάλας
1. ΚΡΕΚΑ ΑΕ
Με ιστορία στο μοσχαρίσιο κρέας από το 1935, η ΚΡΕΚΑ ΑΕ από τη Νέα Κάρβαλη Καβάλας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική - εμπoρική εταιρία κρέατoς της χώρας και μία από τις πλέον σύγχρονες της Eυρώπης. Διαθέτει εγκαταστάσεις σε Καβάλα, Γιάννενα και Αθήνα, ύψους 16 εκατ. ευρώ. Οι 4 σταβλικές εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν μονάδα παρασκευής ζωοτροφών χωρητικότητας 445 τόνων και δυναμικότητα εκτρoφής 10.000 μοσχαριών ετησίως. Ταυτόχρονα, λειτουργεί μονάδα σφαγείου με δυνατότητα σφαγής 10 μοσχαριών, 40 χoιρινών και 100 αμνοεριφίων ανά ώρα. Τα δύο τελευταία χρόνια ο τζίρος κυμαίνεται σταθερά στα 28 εκατ. ευρώ.
2. ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ
Τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτει το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, το οποίο εξορύσσει η ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ από το 1981. Είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Από το Σεπτέμβριο του 2005 η διοίκηση της εταιρίας περιήλθε σε αυτοδιαχείριση των εργαζομένων. Το 2011 οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 20 εκατ. δολάρια και στοχεύουν στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 5.000 βαρέλια εντός της τρέχουσας χρονιάς. Προσφέρει εργασία σε 300 οικογένειες. Ο τζίρος της μειώθηκε 20% το 2010, φτάνοντας τα 26 εκατ. ευρώ.
3. ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ
Με δυνατότητα παραγωγής 600 κουφωμάτων ανά 8 ώρες και αντιπροσωπείες μεταξύ άλλων σε Ιταλία, Κύπρο, Αλβανία, Μάλτα και Βουλγαρία, η ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες συνθετικών κουφωμάτων και αλουμινίου. Σε ιδιόκτητο οικόπεδο 198 στρ. στην Καβάλα, παράγει, μεταξύ άλλων, από το 1972, πόρτες ασφαλείας, ξύλινες εσωτερικές πόρτες, υλικά δόμησης και ολοκληρωμένα συστήματα γκαραζόπορτας. Απασχολεί 250 άτομα και διατηρεί ιδιόκτητο στόλο 25 φορτηγών. Το 2010 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 26 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ζημιές 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Νομός Ξάνθης
1. THRACE NONWOVENS AND GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ.
Ατμομηχανή της ξανθιώτικης οικονομίας αποτελεί η THRACE NONWOVENS AND GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ, αγγίζοντας τα 50 εκατ. ευρώ τζίρο το 2011, σημειώνοντας αύξηση 185% σε σχέση με το 2009. Δραστηριοποιείται από το 1999 στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων πολυπροπυλενίου (συνθετικών μη υφαντών και υφαντών) και ανήκει στις 20 εταιρίες που διαθέτει ο όμιλος Πλαστικά Θράκης. Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 1977 από τον Σταύρο Χαλιωρή, διαθέτει εταιρίες σε δέκα χώρες και λειτουργεί παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες (Ελλάδα, Σκοτία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και ΗΠΑ). Μεταποιεί ετησίως 80.000 τόνους πολυμερών και απασχολεί 1.780 εργαζομένους περίπου.
2. ΣΕΚΑΠ
Γέννημα θρέμμα της Ξάνθης, η ΣΕΚΑΠ ΑΕ είναι η μοναδική συνεταιριστική και αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς και ένας από τους βασικούς παίκτες της εγχώριας αγοράς τσιγάρων. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των Ελλήνων Καπνοπαραγωγών το 1975 και τα προϊόντα της φτάνουν και στις πέντε ηπείρους. Η συνολική μηνιαία δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια τσιγάρα με δύο βάρδιες παραγωγής ή 850 εκατομμύρια τσιγάρα με τρεις βάρδιες. SEKAP, Kiretsiler, Cooper, GR lights, BF είναι μερικά από τα προϊόντα της. Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε 33% το 2010 σε σχέση με το 2009. Απασχολεί 417 άτομα.
3. ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ - COCOMAT
Γιος εργάτη επί 25 χρόνια στη Γερμανία, ο Παύλος Ευμορφίδης δημιούργησε το 1989 στην Ξάνθη την εταιρία παραγωγής οικολογικής κατασκευής και λογικής στρωμάτων, λευκών ειδών, επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία COCO-MAT. Τα προϊόντα της εταιρίας φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά, όπως ίνες κοκκοφοίνικα, καουτσούκ, φύκια και βαμβάκι. Η μονάδα της Ξάνθης απαρτίζεται από επτά κτίρια συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ. και απασχολεί 200 άτομα. Το δίκτυο της εταιρίας αριθμεί περίπου 60 καταστήματα σε δέκα χώρες, ενώ τελευταία επεκτείνεται σε Αμερική και Κίνα. Ο τζίρος για το 2010 άγγιξε τα 16 εκατ. ευρώ.

Νομός Εβρου
1. ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ
Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στο χώρο της πτηνοτροφίας και παραγωγής αβγών. Πρόκειται για τη ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ, η οποία διαθέτει 650.000 όρνιθες αβγοπαραγωγής, με παραγωγική ικανότητα 200.000.000 αβγών. Δύο μικρότερες μονάδες της βρίσκονται στη Βοιωτία και το Καπανδρίτι, ενώ από το 2007 δημιούργησε πρότυπη μονάδα παραγωγής σκόνης αβγού. Τα προϊόντα της εξάγονται κυρίως στις αγορές της FYROM, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια αποτελεί το βασικό προμηθευτή των μεγαλύτερων μονάδων της Ρουμανίας. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2010 κατά 11%, φτάνοντας τα 20 εκατ. ευρώ.
2. ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ
Με σταθερό ετήσιο τζίρο τα τελευταία χρόνια που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, 600 μόνιμους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους και παρουσία σε περισσότερα από 3.000 σημεία πώλησης, η ΕBΡΟΦΑΡΜΑ αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές γαλακτοβιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο γάλακτος 10.000 τ.μ στο Διδυμότειχο λειτουργεί από το 1994 και παράγει φρέσκο γάλα, γιαούρτι, παραδοσιακά τυριά και αριάνι. Το 2005 ολοκλήρωσε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 4 κέντρα διανομής. Το 2010 ο τζίρος κυμάνθηκε στα 30 εκατ. ευρώ.
3. ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ
Ηλεκτρονικά συστήματα για λογαριασμό του μεγάλου επιταχυντή και των Πειραμάτων του CERN δημιουργεί, μεταξύ άλλων, η ΠΡΙΣΜΑ ΑΒΕΕ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στο χώρο των Ηλεκτρονικών και της Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών. Το 2009 απέσπασε το χρυσό βραβείο βιομηχανίας από το CERN, κατασκευάζοντας για το πείραμα CMS 5.500 ηλεκτρονικά κυκλώματα. Δημιουργήθηκε το 1991 από τους αδελφούς Γιορδαμλή (Γιώργος, Χρήστος και Ηλίας). Διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία 700 τ.μ. και βιομηχανική μονάδα 1.900 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και γραφεία στην Αθήνα. Απασχολεί 56 άτομα προσωπικό

Νομός Ροδόπης
1. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας και προμηθεύοντας κάθε χρόνο με 7.200 τόνους νήματα και 3.000 τόνους πλεκτά υφάσματα επώνυμους οίκους μόδας, όπως οι Benetton, Lacoste, Dolce & Gabbana Next, Chicco κ.ά., η ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ θεωρείται ένα από τα τελειότερα κλωστήρια βάμβακος στον κόσμο. Με βάση το στατιστικό δείκτη Uster, η ποιότητα νημάτων και πλεκτών υφασμάτων που παράγει κατατάσσεται στο 5% του υψηλότερου ποιοτικού επιπέδου διεθνώς. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας από το 1988, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Το 60% περίπου της συνολικής παραγωγής της εξάγεται, κυρίως σε χώρες της ΕΕ.
2. ΑLFA BETA ROTO ABEE
Επενδύοντας από το 2005 έως το 2011 30 εκατ. ευρώ σε χαρτοσακούλες και πλαστικές μεμβράνες για φρέσκα φρούτα, εμφιαλωμένο νερό, ξηρούς καρπούς, διάφορα είδη καφέ, απορρυπαντικά κ.ά. η ALFA BETA ROTO έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους μεταποιητές εύκαμπτων υλικών συσκευασίας (ΕΥΣ) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘60 από την οικογένεια Αργυρόπουλου. Από το 1997 επεκτείνεται στα Βαλκάνια, έξι χρόνια αργότερα διεισδύει στις αγορές της δυτικής Ευρώπης και συνεργάζεται με μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Barilla, η Cadbury, η Danone και η Nestlé. Απασχολεί συνολικά 160 εργαζομένους.
3. ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας περίπου 9.500.000 φιάλες 0,7 l θρακιώτικου ούζου και τσίπουρου ετησίως, η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ δεσπόζει στην ακριτική Ροδόπη. Δημιουργήθηκε το 1977 από 17 μικρούς ποτοποιούς, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Πέρα από ούζο και τσίπουρο, παράγει ποτά τύπου μπράντι, λικέρ και βότκας. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ο τζίρος της τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνεται σταθερά στα 21 εκατ. ευρώ περίπου.