Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εύκολες λύσεις


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
Mε τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων, μπορούμε να παίξουμε την κολοκυθιά. Να μην κόψουν μισθούς στρατιωτικών και δικαστικών, να πάρουν πίσω τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Μπορούμε να στείλουμε την μπάλα στην κερκίδα. Να μην περικόψουν συντάξεις, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Μπορούμε, επίσης, να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι. Να μην κάνουμε τίποτε και αν πτωχεύσουμε, πτωχεύσαμε.

Με τόσα ενδεχόμενα, δεν είναι παράδοξο που γίναμε σαν τους φιλάθλους. Καθένας περιφέρει τη βεβαιότητά του. Αλλά στο τέλος, κάποιος αποφασίζει. Στη δημοκρατία αυτό είναι λυμένο. Αποφασίζει η κυβέρνηση. Σε ποιο πλαίσιο αποφασίζει; Στο πλαίσιο που εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, όπως προεκλογικά δεσμεύτηκαν τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν. Αυτό είπε το εκλογικό αποτέλεσμα, όχι να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι. Η κυβέρνηση αποφασίζει, επιδιώκοντας διαπραγμάτευση για επιμήκυνση; Ασφαλώς, αλλά όποιος πιστεύει ότι ο Στουρνάρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες, τους λέει «δώστε μου την επιμήκυνση και μετά θα δω ποια μέτρα θα πάρω», προφανώς βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Για όσους το έχουν ξεχάσει, η Ελλάδα έχει πρακτικά πτωχεύσει και η οικονομία της διατηρείται εν ζωή με τα δανεικά του Μηχανισμού Στήριξης. Και αυτοί που αποφασίζουν για την επιμήκυνση δεν μας έχουν πλέον εμπιστοσύνη. Υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν κάναμε και ψηφίσαμε νόμους που δεν εφαρμόσθηκαν. Τώρα, θέλουν πρώτα να δουν και μετά να δώσουν. Το ίδιο θα κάναμε και εμείς στη θέση τους.
Μέσα σε τέτοιο περιβάλλον, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Κάποτε η Λούκα ψιθύρισε στο αφτί του Γιώργου κάτι για 31 δισεκατομμύρια ανείσπρακτων φόρων, εκείνος το πίστεψε, είπε «λεφτά υπάρχουν» και μετά διαπίστωσε ότι τα χρωστούσαν εταιρίες και επιχειρηματίες που είχαν πτωχεύσει. Τώρα, η μόδα είναι να φορολογηθούν οι καταθέσεις που έφυγαν στην Ελβετία. Βολικό ακούγεται, αλλά 22 δισεκατομμύρια στην Ελβετία δεν είναι απαραίτητα 22 δισεκατομμύρια από φοροδιαφυγή. Το ΣΔΟΕ πρέπει πρώτα ν' ασχοληθεί με 54 χιλιάδες ανθρώπους για να διαπιστώσει πόσοι και πόσο φοροδιέφυγαν. Για να είμαστε λογικοί: Μπορεί αυτό να γίνει μέσα σ' ένα μήνα, ώστε να προλάβουμε την έκτη δόση; Αν ναι, σωθήκαμε. Αν όχι, κάτι άλλο πρέπει να βρούμε.